Pozor, vyhlásená výzva na obnovu domov po zemetrasení.

Dnes je streda 4. septembra 2024, meniny má Rozália a zajtra Regína.

Do STD Domaša Tour ostáva 4 dni.

V stredu, 25. januára sa konalo zastupiteľstvo


26.01.2012 | V stredu sa konalo zasadnutie obecného zastupiteľstva. Jediným bodom programu bolo Opakované a hrubé porušenie povinností zo strany hlavného kontorlóra obce a poslanci hlavného kontrolóra skutočne odvolali. Starostovi obce p. Ondovčákovi prišlo náhle nevoľno, preto sa na zasadnutí zastupiteľstva nezúčastnil a svoju neúčasť ospravedlnil. Zasadnutie preto viedol zástupca starostu Ján Tutko. Aké boli dôvody odvolania?

 

Presné znenie uznesení bude zverejnené v zápisnici z obecného zastupiteľstva v kolonke obec. Videozánam bude z dôvodu väčšieho rozsahu zverejnený do pondelka v kolonke obec, videozáznamy zo zasadnutí.

 

Poslanci uviedli 3 dôvody na odvolanie.

 

1. Poslanec Magnus vyčítal hlavnému kontrolórovi, že sa nezapisoval do knihy dochádzky.

 

2. Poslanec Dupaľ vyčítal hlavnému kontrolórovi, že nevykonal kontrolu tohtoročných Jánskych dní v obci Kvakovce, ktoré boli organizované p. Dupaľom, rovnako že nevykonal kontrolu v obecnej spoločnosti a nepredložil plán kontrolnej činnosti.

 

3. Poslanec Tutko vyčítal hlavnému kontrolórovi, že v majetkovom priznaní uviedol neúplné údaje, ktoré sú v rozpore s daňovým priznaním k dani z nehnuteľnosti.

 

 

Poslanec Jozef Danč musel náhle opustiť zasadnutie zastupiteľstva z dôvodu rýchlej zdravotnej pomoci rodinnému príslušníkovi, ktorý utrpel úraz ( jeho vyjadrenie prinášame v závere). Za odvolanie hlavného kontrolóra hlasovali 4 poslanci obce t.j.  Viktor Humeník,  Zdenko Magnus, Ján Tutko a Jaroslav Dupaľ.

 

Vyjadrenie hlavného kontrolóra k dôvodom

 

Svoje odvolanie považujem za nezákonné a dôvody za vykonštruované, ale nech. Nevnímam to však ako tragédiu, skôr ako svoje vykúpenie z viacerých dôvodov. Ako hlavný kontrolór som si vykonával svoju prácu svedomito, chránil som záujmy obce a Domaše. Vždy som sa snažil o to, aby mali občania a chatári maximum informácií o dianí na obecnom úrade, či už v minulosti, alebo teraz. To bolo podľa môjho názoru dôvodom, prečo som bol rýchloľťou "guľového blesku" odvolaný. Ak si niekto myslel, že som kritizoval bývalého starostu obce p. Kolesára a teraz budem člen "bandy", tak sa veľmi mýlil.

 

Dobre poznám ako funguje samospráva a ovládam legislatívu, ktorá s tým súvisí. Činnosti a kroky, ktoré sa na obecnom úrade v poslednom čase odohrávali vyvolávali u mňa vážne pochybenia z hrubého porušovania zákonov. V prípade, že hlavný kontrolór zistí vážne nedostatky, má viaceré možnosti.

 

Na nedostatky môže upozorniť tých, ktorí sa nedostatkov dopúšťajú a snažiť sa o nápravu.

 

Ďalšou možnosťou je možnosť mlčať a zaujať pozíciu nevidím, nepočujem a nepoviem. "Užívať si" titul hlavný kontrolór ešte niekoľko mesiacov, možno rok - dva a v prípade problémov ktoré prídu niesť zodpovednosť za svoje mlčanie v podobe verejného odsúdenia u občanov a v horšom prípade zdieľať spoločnú celu so starostom obce a poslancami. ( čerstvý príklad obec Hermanovce ). Na to, aby som mohol hájiť záujmy Domaše nepotrebujem titul kontrolóra.

 

Je tu tiež varianta vzdania sa funkcie. To bolo vylúčené a považoval by som to za zbabelé a za útek pred zodpovednosťou. Ako by som potom mohol niečo kritizovať, veď by mi každý povedal, bol si kontrolór, vzdal si sa tak čo teraz chceš? 

 

Najviac sa mi však páčila možnosť, že poslanci odvolajú hlavného kontrolóra za to, že bol veľmi dôsledný. Ale naozaj veľmi. Viem, o čom hovorím a som presvedčený, že o tom vedia veľmi dobre aj tí, ktorí za moje odvolanie hlasovali.  Táto posledná možnosť sa mi páčila najviac a pre ňu som sa aj rozhodol a ako som už spomínal, bolo to pre mňa vykúpenie z tejto zložitej situácie. Som presvedčený, že čas ukáže, že som mal v mnohých veciach pravdu.

 

PS: V obci sa šíria rôzne fámy, že som sa údajne vyjadril, že bolo chybou odvolať bývalého starostu obce p. Kolesára. Nie je to pravda. Aby nedochádzalo k nedorozumeniam chcem uviesť úplne jasne následovné: bolo správne odvolať p. Kolesára z funkcie starosu obce v referende, nakoľko sa spreneveril svojej funkcii a netransparentne hospodáril s obecnými peniazmi.  Povedal som, že ak by sa nespreneveril svojej funkcii a brutálnym spôsobom nezneužíval svoje právomoci, mohol byť starostom obce až do svojej smrti, pretože z doterajších starostov Kvakoviec mal najlepšie výsledky.

 

Vyjadrenie p. poslanca Danča

 

 

Vážení spoluobčania,

 

chcel by som v krátkosti reagovať na udalosti, ktoré sa udiali na poslednom zasadnutí obecného zastupiteľstva. Hlavným bodom bolo riešenie situácie o opakovanom a hrubom zanedbávaní povinnosti hlavného kontrolóra obce.  Musím povedať, že zo strany mojich kolegov – poslancov to bolo neférové odvolanie. Ja si myslím, že spolupráca poslancov a kontrolóra mala byť spontánna a v takomto svetle by to malo fungovať.  Týmto chcem povedať, že v obci sa od volieb nič nezmenilo, zostala tu faloš, rodinkárstvo, intrigánstvo, schôdzky a triedenie ľudí. Hanbím sa za takéto správanie poslancov. Jednoznačne to bolo pripravené, nemali na to dostatočný dôvod.

 A kladiem si otázku, kedy sa to skončí?