Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Dažde z predchádzajúcich dní naplnili Domašu


21.05.2014 | Prevzaté z denníka Prešovský Korzár: VRANOV NAD TOPĽOU. Intenzívna zrážková činnosť, ktorá spôsobila problémy viacerým regiónom východného Slovenska, naopak pomohla naplniť v uplynulých dňoch vodnú nádrž Domaša.

 Rekreanti sa tak už nemusia obávať, že v nej nebude počas leta dostatok vody.

 

Hladina Domaše dosahovala v utorok úroveň 160,65 metra nad morom. V súčasnosti je naplnená približne na 87 percent.

 

Odtok regulujú

 

Pred týždňom jej hladina dosahovala výšku 157,89 m n. m. "Objem nádrže sa teda zvýšil z 88 miliónov kubických metrov (m3) na takmer 119 miliónov," uviedol na margo aktuálneho stavu na Domaši hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

 

V súvislosti s intenzívnejším prítokom vody do nádrže z rieky Ondava pristúpili v nedeľu vodohospodári k zvýšeniu odtoku z Domaše.

 

Urobili tak až po tom, ako jej hladina dosiahla úroveň 160 m n. m. Oproti pôvodným 3,5 m3 tak odteká z nádrže už tretí deň 4,9 m3 vody za sekundu.

 

Krno v tejto súvislosti poznamenal, že vodohospodári budú v nasledujúcom období podľa potreby aj naďalej upravovať odtok z nádrže, aby ochránili povodie Ondavy pred rizikom prípadných povodní, ale aj s cieľom zabezpečiť dostatok vody v Domaši pre letnú sezónu.

 

"Pre rekreantov je ideálny stav hladiny Domaše na úrovni 159 až 159,5 m n. m., takže sme momentálne asi 1,5 metra nad optimom, čo sa týka nárokov dovolenkárov," doplnil Krno.

 

Zlá sezóna spred dvoch rokov sa asi nezopakuje

 

Jednu z najhorších sezón za posledné obdobie zažila Domaša v roku 2012. Podpísala sa pod to hlavne nedostatočná zrážková činnosť.

 

Nízka hladina vody vtedy odradila od dovolenky na Domaši množstvo rekreantov. Podnikatelia z rekreačnej oblasti Valkov hovorili až o 50-percentnom úbytku klientov.

 

Po iniciatíve ministerstva životného prostredia sa následne začal regulovať odtok z nádrže tak, aby už nedochádzalo k drastickému zníženiu jej hladiny.

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát