Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Diskotéka u Hricka vyvolala medzi chatármi veľké pobúrenie


29.08.2013 | Článok obsahuje video: V piatok, 23. augusta sa uskutočnila záverečná diskotéka na pláži Palm Beach u Hricka v zátoke na Dobrej. Hluk do štvrtej hodiny rannej v otvorenom priestranstve v tesnej blízkosti chát pobúril množstvo chatárov, ktorí sa dožadovali vysvetlenia, kto to celé povolil. Ján Tutko obvinil políciu zo zlyhania a neodborného postupu. Dôkazy naznačujú, že vina je na strane práve samotného Jána Tutka. Prečo? Čítajte ďalej. 

 

Čo sa stalo? 

Problémom je piatková diskotéka s elektronickou hudbou na otvorenom priestranstve v zátoke na Dobrej do štvrtej hodiny rannej. Podľa očitých svedkov sa na akcii zúčastnilo najviac 100 ľudí, od jednej hodiny rannej však bol priemer cca. 30 ľudí. Hluk z diskotéky aj napriek tomu, že tam kvôli zime a počasiu skoro nikto nebol vyvolal pobúrenie medzi ľuďmi. 

 

Čo na to chatári v blízkosti diskotéky? 

Chatárka Števka hovorí: som ochotná tolerovať všeličo, ale aby sa mi triasli taniere v kredenci do štvrtej hodiny rannej, to už je priveľa. Malý 2 ročný vnúčik, ktorého máme na prázdninách na jeden týždeň plakal celú noc. Je to nehoráznosť. 

 

Chatár Jaroslav tvrdí, že toto, čo sa deje je obyčajné svinstvo a nie je ochotný to tolerovať. Počas noci som volal políciu 10 krát, mám všetko zaznamenané a nenechám to tak. Na polícii mi však povedali, že pán Hricko splnil všetky podmienky, ktoré mu obec Kvakovce stanovila. Čo už sa načisto zbláznili v tej obci, pýta sa rozhorčene pán Jaroslav? 

 

Chatárka Eva z Košíc má trojmesačné dieťa. Museli sme s manželom odísť o jednej ráno, lebo to sa nedalo vydržať a Majka stále plakala. Manžel tam bol pozrieť na tej diskotéke, zabávalo sa tam asi tridsať ľudí nahnevane hovorí chatárka Eva. 

 

Majiteľka hotela Domaša pani Zuzana tvrdí, že s takouto drzosťou sa ešte nestretla a od hotelových hostí mala samé sťažnosti. Toto nie je rozvoj cestovného ruchu, ale anarchia a špinavosť. 

 

Komisia cestovného ruchu kvôli diskotéke v búrlivej atmosfére

Včera, t.j. 28. augusta sa konalo zasadnutie Komisie cestovného ruchu v hoteli Domaša. Zúčastnil sa jej zastupujúci starosta obce Kvakovce Ján Tutko aj s hlavným kontrolórom Vladislavom Malým. 

 

Ján Tutko musel čeliť nepríjemným otázkam ohľadne piatkovej diskotéky zo strany zúčastnených, pretože na komisiu prišiel zástupca chatárov p. Jaroslav Koma zo združenia chatárov a rekreantov Domaše. Bola tam tiež majiteľka hotela Domaša Mgr. Zuzana Župinová a ďalší člen združenia chatárov Mgr. Radovan Kapraľ. 

 

Čo tvrdil Ján Tutko z Kvakoviec na svoju obhajobu? 

Nič sme nepovolili. Napísali sme list pánovi Hrickovi, že nesplnil tie a tie podmienky a poslali sme to na vedomie aj polícii. Tutko ukázal aj doručenku z polície.

 

List, ktorý pánovi Hrickovi aj polícii Tutko poslal však odmietol ukázať a keď si ho chcel chatár Jaroslav Koma odfotiť, Tutko mu to nedovolil a list rýchlo schoval.

 

Tutko na stretnutí vyzval chatárov, aby dali podnet na inšpekciu ministerstva vnútra pre zlý postup polície, pretože podľa neho je za všetkým nekompetentný a neodborný postup polície a obec Kvakovce podľa Tutka konala tak, ako mala. 

 

Čo tvrdil Jaroslav Koma za Združenie chatárov Domaše?

Dožadoval sa, aby Ján Tutko ukázal papier, ktorý poslal polícii aj pánovi Hrickovi. Tutko ho odmietol ukázať s tým, že ešte na to nie je ten správny čas, čo pána Komu pobúrilo. Opýtal sa Tutka, že čo si to vlastne dovoľuje a koho záujmy vlastne háji?

 

Tutko mu arogantne odpovedal, že nech podá ako chatár sťažnosť na postup polície. Pán Koma vyzval Tutka, aby on podal sťažnosť na políciu, keď im tvrdí, že policajti porušili zákon. Tutko opäť povedal, aby podnet na inšpekciu podali chatári. 

 

Čo tvrdil Mgr. Radovan Kapraľ za združenie chatárov? 

Obvinil Tutka, že vážne pochybil a že sa správa falošne a nekorektne, pretože Tutko akciu nezakázal, ale iba napísal organizátorovi, aké doklady organizátor pán Hricko nedoložil a to je zásadný rozdiel.

 

To znamená, že ak  pán Hricko doklady získal napríklad od hygieny, nič mu už nebránilo zorganizovať diskotéku hoci aj NON STOP presne podľa toho, ako to oznámil obci. 

 

Kapraľ obvinil Tutka, že toto musel vedieť a že falošne zvaľuje vinu na políciu, pričom Čierny Peter je práve u neho a mal by poznať zákon a naštudovať si ho.

 

Svoje tvrdenie Kapraľ podložil aj tým, že prečítal Tutkovi Zákon o organizovaní verejných kultúrnych podujatí, kde je veľmi jasne a zrozumiteľne napísane v §6, že obec poverí osobu, ktorá zakáže akciu a rozhodnutie môže byť vykonané aj ústne a nemá odkladný účinok.

 

Tutko však žiadnu osobu nepoveril, čím vlastne podľa Kapraľa odobril podujatie do štvrtej hodiny rannej a to musel Tutko veľmi dobre vedieť.

 

Kapraľ sa opýtal Tutka, či za túto fintu zobral úplatok od organizátora. Tutko na to neodpovedal a stále rozhorčnene zvaľoval vinu na políciu a jej postup. 

 

Ako mal Ján Tutko normálne a seriózne postupovať? 

Keď organizátor Hricko oznámil akciu podľa zákona obci, obec mu mala oznámiť, že s akciou nesúhlasí napríklad z dôvodu blízkosti rekreačných chát a podobne.

 

Zároveň mala obec Kvakovce podľa §6 ods. 2 Zákona 96/1991 poveriť osobu, ktorá bude dozerať na priebeh akcie a táto osoba je podľa zákona oprávnená aj okamžite akciu zakázať, pričom jej rozhodnutie nemá odkladný účinok. 

 

Pozrite zákon §6 ods. 2.:   zakon-o-verejnych-kulturnych-podujatiach.pdf [ 256.41 KB ] 

 

Čo to v praxi znamená? 

Ak by chcel Tutko seriózne problém riešiť a udržať poriadok v stredisku, poverí ktoréhokoľvek chatára, aby dozeral nad podujatím.

 

Ten by mohol napríklad po 22.00 hodine podujatie bezodkladne ústne zakázať a následne by mohla polícia takéto podujatie ukončiť. To však Tutko neurobil a nech odpovie, prečo tak neurobil, alebo aký mal na to dôvod. 

 

Čo mohla urobiť polícia? 

Nemohla urobiť nič, pretože konať mohla jedine obec Kvakovce na čele s Jánom Tutkom alebo obcou poverená osoba, pretože organizátor pán Hricko akciu oznámil riadne podľa Zákona 96/1991. 

 

Prečo takto Ján Tutko postupoval? 

Podľa chatárov sú len dve možnosti. Prvou možnosťou je to, že je Tutko nekompetentný hlupák a nevie čítať zákon, avšak v takomto prípade tam nemá čo robiť.

 

Alebo je tu druhá možnosť, že bol zo strany organizátora pána Hricka nejako motivovaný a preto sa veci udiali tak, ako sa udiali. Iná možnosť tu totižto nie je.

 

Prečo Tutko konal tak, ako konal respektíve nekonal nech si odpovie každý sám. 

 

Tutkova rafinovaná kamufláž na chatárov? 

Tutkove kroky dokazujú, že on nechcel problém seriózne vyriešiť a zameral sa na to, ako "povoliť" randál do štvrtej hodiny rannej tak, aby mohol zvaliť vinu na políciu a povedať "To nie ja, to oni".

 

Polícia však v tomto prípade bez súčinnosti s obcou Kvakovce v skutočnosti nemohla nič urobiť. 

 

Klamstvo mu nevyšlo?

Doba sa zmenila a Ján Tutko nemôže klamať tak, ako bol na to často zvyknutý v minulosti, pretože o dôkazoch sa verejnosť veľmi rýchlo dozvie prostredníctvom internetu, keďže aj zákony sú dnes už na webe.

 

Klamať teda môže Ján Tutko hlupákov, ale nie inteligentných ľudí. 

 

To, že sa zo strany Jána Tutka udiala rafinovaná kamufláž na chatárov naznačuje aj to, že nechce na svoju obhajobu zverejniť dokumenty, ktoré vystavil za obec Kvakovce a ktoré poslal Hrickovi aj polícii.

 

Prečo dokumenty schoval a nechcel ich ukázať chatárom nech si odpovie každý sám. 

 

Čo bude ďalej? 

Chatári to takto nenechajú a takéto správanie zo strany obce Kvakovce a Jána Tutka nie sú ochotní viac tolerovať. Chatár Jaroslav hovorí, že hlupákov z nás nikto robiť nebude. Získame  všetky podklady a stanoviská, ktoré Tutko vydal a budú sa podnikať kroky na ochranu verejného záujmu. Určite to takto nenecháme. Dosť bolo. 

 

Prípad pozorne sledujeme a o nových dôkazoch Vás budeme informovať. 

 

Na ilustráciu video z otváracej párty u Hricka

zo  4. júla 2013, ktorá trvala do 6 hodiny rannej.

Tento piatok bolo na diskotéke v priemere cca. 30 ľudí. 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát