Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je utorok 9. júla 2024, meniny má Lujza a zajtra Amália.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 17 dní.

Domaša po roku 1989 - absurdistan v praxi


15.12.2012 | Tretí zo série článkov. To, čo sa deje v posledných rokoch na Domaši by sa dalo pokojne nazvať aj kocúrkovom, trefnejší výraz je ale slovo absurdistan. Toľko protikladov a nelogických vecí by ste na jednom území, ktoré si hovorí rekreačná oblasť hľadali ťažko. My sme ich zmapovali a z niektorých vecí sa Vám postavia "vlasy dupkom". Prečo? Čítajte ďalej.

Domašský absurdistan v praxi

 

Domaša ako nádrž na pitnú vodu

Domaša patrí do III. Stupňa ochrany vodného zdroja a to platí ešte zo socializmu a toto usmernenie nikto dodnes nezrušil. V takomto stupni ochrany by sa však nemali stavať rekreačné chaty a okolie vodnej plochy by malo byť chránené pred znečistením. Nemali by tu stáť hotely, kempingy a nič podobné.

 

Záver? Oficiálne je Domaša nádrž na pitnú vodu aj nie je.

 

Domaša ako rekreačná oblasť

V okolí Domaše sú tisícky rekreačných chát, niektoré v jej bezprostrednej blízkosti. Desiatky hotelov a kempingov naznačujú, že sa jedná o rekreačnú oblasť. Avšak stále platný III. Stupeň ochrany vodného zdroja vytvára prekážky na rozvoj cestovného ruchu.

 

Záver? Oficiálne je Domaša rekreačnou oblasťou, ale aj nie je.

 

Zákaz kúpania

V okolí celej Domaše vodohospodári pravidelne pred sezónou umiestňujú tabule Zákaz kúpania. Je to niečo nepochopiteľné, keďže v Domaši sa počas leta kúpu tisíce ľudí. Turisti sa pýtajú, či je voda kontaminovaná, nakoľko takémuto zákazu vôbec nechápu. Ak by povodie umiestnilo tabule napríklad s textom „Kúpanie na vlastnú zodpovednosť“, takýto odkaz by bol zrozumiteľný. Ale zákaz kúpania? Tomu nechápe nikto a sme presvedčení, že ani autor Zákazovej tabule.

 

Záver? V Domaši platí zákaz kúpania ale ľudia sa v nej aj tak kúpu.

 

Zákaz používania spaľovacích motorov

Napríklad spaľovacie motory sú povolené na Širave, Orave, Ružíne, Liptovskej Mare atď, iba Domaša je výnimkou úplne nelogicky. Je to preto, že Domaša je v 3. Stupni ochrany vodného zdroja, čiže má slúžiť ako zdroj pitnej vody. No na strane druhej iná legislatíva vyžaduje používať spaľovací motor napríklad na určitých typoch jácht a napríklad pri organizovaní športových pretekov je to vyslovene povinnosť zabezpečiť pretek záchranným člnom. Jedno vylučuje druhé a naopak.

 

Záver? V Domaši platí zákaz používania spaľovacích motorov aj je povinnosť ich používať.

 

Plavebná dráha

Tí istí vodohospodári, ktorí umiestňujú tabule Zákaz používania motorov a zákaz kúpania každoročne vytýčia plavebnú dráhu červenými bójami. Pre koho vlastne vytyčujú plavebnú dráhu, ak platia samé zákazy a Domaša je aj podľa nich v III. Stupni ochrany? Jachty a ani iné člny by tam nemali čo hľadať.

 

Záver? Bez komentára.

 

Domaša pre priemysel

Keď je to potrebné a jedná sa o vypúšťanie vody z Domaše, vodohospodári tvrdia, že Domaša má slúžiť priemyslu. Ak má teda slúžiť Domaša priemyslu, prečo je teda v priemyselnej vode zákaz kúpania? Prečo sa v priemyselnej vode nemôžu používať spaľovacie motory?

 

Záver? Bez komentára.

 

Funkčný kemping nefunkčný

Krásnym príkladom absurdnosti je poloostrov Krym. Je to kemping, ktorý bol vždy plný karavánov a ktorý si obľúbili najmä surfisti. Aj keď pozemok kempingu patrí vodohospodárom, obec Nová Kelča solídne prevádzkovala  sociálne zariadenia postavené z fondov EÚ vrátane kempingu. V roku 2012 však ostal kemping nepokosený, odpad nevyvezený, záchody zatvorené a čistička z fondov nefunkčná. Dôvodom je to, že vodohospodári chceli od obce Nová Kelča asi 20 tis. EUR ročne za prenájom pozemku.

 

Zhrnutie: obec mala zaplatiť 20 tis. EUR, aby mohla pokosiť a vyvážať odpadky počas letnej sezóny. Viete si predstaviť kemping, kde zarobíte 20 tis. EUR na stanoch pri dvojmesačnej sezóne?  Vodohospodári dosiahli to, že peniaze nemajú, kemping sa nekosí, turisti sú znechutení, sociálne zariadenia sú zatvorené a situácia dospela do takého extrému, že turisti „osierajú“ záchody z vonku. Podotýkame že tie záchody, ktoré EÚ spolufinancovala práve kvôli turistom.  

 

Kontroly a normy

Väčšina prevádzkovateľov sa zhodne, že kontroly, ktoré vykonávajú štátne orgány od hygieny až po štátnu obchodnú inšpekciu sú neprimerané. To, čo je v iných krajinách Európy normálne je u nás vnímané ako hrubý priestupok. Naša hygienička by asi v Poľskom Zakopanom skolabovala.

 

Kontrolóri vykonávajú kontroly vo väčšine prípadov v čase špičky, napríklad počas víkendu na obed, keď je najväčší nápor turistov. Zdržiavajú tak chod prevádzky, niekedy cielene, pokuty dávajú aj za omrvinky a drobné delikty. Pritom sezóna je krátka a Domaša bez vody a turistov. Keď už nemáte turistov a tržby, aspoň máte istotu kontroly a pokuty.

 

Záver jedného dňa v lete na Domaši zhodnotil majiteľ drogérie Dušan takto

 

„do pi_i, dnes som mal 3 zákazníkov a z toho boli 2 baby zo Šojky na kontrole“.
Ešči že som mal certifikáty od bublifukov.

 

Záver: bez komentára

 

Extrémy – rana istoty Vás neminie

Ak Vás už ako turistu neodradia zákazy, ak už prevádzkovatelia služieb prežijú všetky kontroly, prichádza rana istoty. Elektrikári sa rozhodli rekonštruovať siete v čase letnej turistickej sezóny. Iný zdroj energie v strediskách nie je a keďže tu nie je vodovod, plynovod ani kanalizácia, od elektriky závisí úplne všetko aj chod obyčajného WC.

 

Aby toho nebolo málo, bez energie sa Vám navyše roztopia zásoby nanukov a do toho Vám príde kontrola, ktorý zistí, že poklesla teplota v mrazničkách a máte zaplatiť pokutu, lebo ste to mali zariadiť ináč, len nikto nevie ako.

 

Celé stredisko je v čase odstávky energie paralyzované, bez vody a fungujúcich sociálnych zariadení. Ako vysvetlíte turistom, že v celom stredisku nemajú kde vykonať potrebu? To sa jednoducho vysvetliť nedá.

 

Záver? Všetko v súlade so zákonom a všetko ako v stredoveku.

 

Priehrada je otvorená pre ľudí
len momentálne je z technických príčin zatvorená navždy

V roku 2011 vodohospodári pod veľkým tlakom verejnosti slávnostne a s veľkou pompou za prítomnosti médií otvorili po 20 rokoch priehradný múr vodného diela Domaša. Všade vo svete sú priehrady otvorené a slúžia ako atrakcia a to bolo cieľom aj na Domaši.

 

Za 7. týždňov hrádzu navštívili tisíce ľudí. Z ničoho nič sa však na priehrade vedľa otváracích hodín objavil nápis „Z technických príčin zatvorené“. Je to nápad hodný génia. Hrádza je otvorená, len teraz momentálne tam ísť nemôžete. A kedy tam ísť môžete? To nikto nevie. Podstatné je, že môžete len nie hneď. A časom zistíte, že nikdy. Ale keby sa niekto pýtal, tak môžete vodohospodárov, tak Vám povedia, že môžete, len nie teraz.

 

Záver: Domaša má opäť unikát. Otvorenú aj zatvorenú priehradu zároveň. To nikto nemá. Iba my tu – na našom krásnom východe.

 

 

Domašský absurdistan 10 naj

 

1.
Ľudia sa kúpu aj napriek zákazu.

 

2.      
Kúpu sa zároveň v pitnej, priemyselnej,
rekreačnej a stále tej istej Domašskej vode.
Tri druhy vody naraz? To nikde vo svete nie je.
No neporušte zákaz kúpania. Každý by si skočil,
aj ten, čo zákaz vymyslel sa určite rád okúpe.

 

3.      
Spaľovacie motory šliapu na plné obrátky
aj keď nesmú a podľa iného zákona musia.

 

4.      
Aj keď rybárčite s platným rybárskym lístkom a nič ste nechytili,
ste zločinec, lebo sa Vám stalo, že ste zaspali pri udiciach a je po 22. hodine.
Ste síce kriminálny živel, ale na duši Vás hreje pocit, že ste pomohli
vylepšiť štatistiku obvodnému oddeleniu PZ.

 

5.      
Funkčný kemping na Kryme je vďaka povodiu nefunkčný.
Aktívna starostka bola pre istotu vedením povodia deaktivovaná. Drzaňa jedna.
Nechcela im platiť za to, že bude udržiavať a kosiť ich pozemok namiesto nich.

 

6.      
Kontrolóri kontrolujú aj to, čo sa nikde inde nekontroluje. Sú dni,
keď štatisticky máte viac kontrol ako zákazníkov. Veď aj kontrolóri
sú len ľudia a chcú vyjsť k vode, tak prečo nie v rámci kontroly.

 

7.      
Ak máte to šťastie a konečne zažijete deň, keď svieti slnko a vodohospodári ešte nestihli vypustiť zvyšnú vodu a turisti sa rozhodli predsa len navštíviť Domašu a na nej navštívia práve Vaše zariadenie, prichádza rana istoty. Vypnú Vás od elektriky, lebo sa rozhodli rekonštruovať elektrické rozvody. Prečo by to robili počas 10 mesiacov mimo leta. Veď aj oni chcú prísť k vode.

 

8.      
Ak Vás už odpoja od elektriky, nefungujú Vám sociálne zariadenia,
netečie voda a rekreanti Vám nadávajú, že pivo je teplé a párky studené,
na scénu prichádzajú kontrolóri skontrolovať teplotu Vašich nanukov v boxoch.
Mastná pokuta Vás neminie a nanuky môžete odpísať. Jednoducho čistá strata.

 

9.      
V médiach ste čítali, že hrádza bola po 20 rokoch otvorená.
Na hrádzu ísť môžete ale zároveň z technických príčin
momentálne navždy nesmiete. Aspoň si odfoťte tento
svetový jedinečný unikát, ktorý nemá v širokom okolí obdobu.

 

10.    

Topíte sa a zachráni Vás motorový čln?
Vy ste porušil zákaz kúpania a Váš záchranca porušil
zákaz používania spaľovacích motorov.
Obaja by ste mali dostať pokutu.

 

 Čo to sme na Domaši vlastne? Rekreačná oblasť? Nádrž na pitnú vodu? Nádrž pre priemysel? Dá sa tu kúpať, či nie? To nikto nevie. A potom sa všetci čudujú, prečo Domaša upadá. Bodaj by nie.

 

Cieľom článku nebolo niekoho uraziť, ale poukázať na fakty, s ktorými sú turisti, chatári a prevádzkovatelia rekreačných zariadení denne konfrontovaní. Poznáte aj Vy absurdnosť na Domaši? Napíšte nám o tom na info@domasacity.sk

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát