Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Mal to byť obyčajný výlet do Ameriky. Dostali ponuku, aká sa neodmieta


12.05.2014 | Článok obsahuje video: Východniar z Domaše, vyštudovaný elektroinžinier, chatár z Novej Kelče a spolutvorca dokumentu WE LOVE DOMAŠA Jakub Augustínsky alias Gusťooo sa vybral na nevinný výlet do USA. S partiou kamarátov tam žijúcich cestovali po východnom pobreží Spojených štátov a zrazu prišla ponuka, aká sa neodmieta. Natočili klip pre amerického speváka. Čítajte ďalej.

 

Americký sen chatára z Domaše

Zima sa mu aj s kamarátmi zdala pridlhá, preto si zakúpil letenky a vybral sa na dva mesiace za novými zážitkami do Ameriky. Mal to byť cestovateľský výlet, ktorý sa rozhodli zdokumentovať prostredníctvom svojich kamier.

 

Keďže všetci v partii točia videá, za veľkú mláku so sebou zobrali aj najmodernejšiu techniku, ktorú mali k dispozícii a zo svojho výletu chceli natočiť spomienkový promo dokument.

 

Cestovali, navštevovali pláže, surfovali a užívali si slobodu na plážach Atlantiku.  V niektorých strediskách sa im dokonca podarilo  zajazdiť si aj na kiteboarde. Cez deň točili zážitky, večer navštevovali rôzne plážové kluby a strihali videá.

 

Všetko sa zmenilo, keď stretli Máriu Ellen alias Mel

Bol posledný marcový víkend. V jednom kitesurfistickom stredisku na večernej párty stretli Máriu Ellen, ktorú všetci volali MEL. Mel sa zabávala aj s kamarátkami a všetci sa okolo nej točili. Bola to pekná afroamerická baba a jej kamarátky by podľa Slovákov na výlete tiež stáli za hriech.

 

Mel sa pri nich pristavila a chcela vedieť, čo celý deň filmovali, nakoľko si ich všimla s kamerami na pláži. Myslela si, že sú z nejakého športového časopisu. Porozprávali jej, že sú na výlete a ukázali jej zopár videí, ktoré natočili.

 

Na jednom z videí bola aj Mel, čo sa jej veľmi páčilo. Bavili sa spolu celý večer a pri lúčení ich pozvala na párty ku sebe domov, čo vyzeralo veľmi sľubne.

 

Netušili, na akú párty a ku komu idú

Párty sa konala v najbližší štvrtok, dom bol obrovský, všade bolo veľa ľudí, pri bazéne hral DJ. Bolo to ako z filmu. Do domu ich najprv nechceli pustiť, lebo neboli na zozname. Personál privolal Mel a tá ich zobrala dnu.

 

 

 

Čo sa dialo v dome potom, sme sa rozprávali priamo s Jakubom Augistinskym, alias Gusťooom.

 

R O Z H O V O R

Jakub Augustísky

 

Gusťo, čo sa dialo na párty?

Bola to zaujímavá párty, taký dom sme ešte nikdy nevideli. Bolo tam asi 150 ľudí, keď nie viac. Všetci sa kúpali a zabávali. Mel bola veľmi milá a zoznámila nás so svojim priateľom Zalom, ktorému celý dom patril a ona tam s ním bývala.

 

Zal povedal, že mu Mel povedala o našich videách a chcel ich tiež vidieť, lebo vraj  robí na nejakom projekte. Nevedeli sme však na akom projekte. Išli sme do jeho pracovne a ukázali sme mu nejaké naše veci z minulosti na youtube.

 

Ako reagoval Zal?

Páčilo sa mu to a opýtal sa, či by sme s ním nenatočili klip? My sme nevedeli aký klip má na mysli a tak sme sa ho opýtali, či športový?

 

Zal s Mel sa začali smiať a Mel nám povedala, že jej priateľ je spevák Zal Walton. Bol to pre nás čistý trapas, lebo my sme nevedeli, že on je nejaký spevák. Aj on bol prekvapený, lebo tam ho poznali takmer všetci. My sme o ňom dovtedy nepočuli. V Amerike je predsa toľko kadejakých spevákov. 

 

Zal išiel do vedľajšej haly a začal hrať na krídle (klavíry) svoju novú skladbu a spieval pri tom.

 

Ako ste reagovali Vy?

Boli sme ako obarení. Bola to taká zhoda náhod, že sa nám to ani nesnívalo. Keď Zal dohral, opýtal sa, či s ním natočíme klip. My sme sa opýtali, či to myslí vážne a on povedal Yes´´Sky is not limit“ (nebo nemá hranice). Mysleli sme, že sa nám to sníva. 

 

Čo bolo potom?

Zal nám dal texty, povedal nám svoju predstavu a my sme skúsili vymyslieť nejaký scenár. Niekoľko krát sme sa k tomu stretli a išli na vec.

 

 

 

Kde ste točili?

Točili sme na viacerých miestach, brázdili sme celé Východné pobrežie USA.

 

 

 

 

Kto to platil?

Samozrejme, náklady na ubytovanie, cestovanie a dodatočnú techniku znášal Zal. Nie všetko sme v USA totiž mali k dispozícii, ale ako sme zistili, Amerika je krajina neobmedzených možností.  Tam vám na telefón prinesú aj raketu, ak chcete. 

 

 

 

 

O čom je jeho klip?

Klip sa nesie v duchu lásky, ktorú si nedokážeme kúpiť za peniaze. Mylne uprednostňujeme prácu pred niečím, čo by malo byť vlastne zmyslom nášho života. Treba to chápať tak, že v súčasnej uponáhľanej a hektickej dobe zabúdame na podstatu úprimnej lásky. Aspoň o tom je ten jeho klip (smiech).

 

Aké máte plány do budúcna?

Tu v USA? Išli sme na výlet a urobili sme klip pre amerického speváka. Uvidíme, čo z toho bude ďalej. Každý z nás má doma svoju prácu, ale bolo by super, ak by sa z koníčka stal náš hlavný biznis. Ako sme čerstvo zistili, tu v Amerike to ľudia vedia aj pekne zaplatiť.

 

 

 

 

Čo znamená logo 421 Films? Je to nové logo?

Logo vzniklo spontánne pri projekte so Zalom. Každý z nás tvorí pod nejakou inou značkou a klip bol natočený náhodou na základe šťastnej zhody okolností.

 

Preto sme sa rozhodli, že si vytvoríme svoje americké logo so Slovenskou stopou. Čísla 421 sú volačkou na Slovensko a to je tá naša Slovenská stopa (smiech). Sme Slováci ako repy.

 

Gusťo, buď konkrétny. Kto tvorí váš USA team?

Točíme super partia ejkej Vlasto Vrškový st., Vlasto Vrškový jr. no a moja maličkosť, teda Jakub ´´Kuba Augi“ Augustínsky alias Gusťooo.

 

 

 

 

V sobotu za vami vycestoval Schimo, Prešovčan, ktorý má za sebou klip Ouaaa - Mamky, ktorý si mu točil Ty. Má aj Schimo nejaký zámer, alebo ide len na výlet?

So Shimom Oua sa chystáme natočiť niekoľko zaujímavých klipov z úžasného prostredia na plážach Atlantiku, ale aj v New Yorku. Určite sa máte na čo tešiť. My si to užívame už dnes. Ouááá

 

Na klipe sú zábery zo vzduchu. Používali ste vrtuľník, ako pri projekte We love Domaša?

Nie, nemali sme vrtulnik, ale máme k dispozícii najmodernejšie filmárske vychytávky, ako elektronicko-mechanické stabilizátory, či sofistikované Drony, teda viac vrtuľové helikoptéry.

 

Aký je život v USA?

Ako študent som bol v lete v štátoch na brigáde. To boli najkrajšie časy, aké som kedy zažil. Aj dnes to tak prežívam. Cestujeme, točíme, kitesurfujeme, nikto sa nikam neponáhľa, žiadne nervy, jednoducho lážo plážo.

 

Ale toto sme fakt nečakali. Kámo, ideš na výlet a zrazu točíš klip? Pre nás to bola a je riadna haluz. My východňare od ukrajinskej hranice? Smiech...

 

Tvoje porovnanie Ameriky so Slovenskom?

Slovensko je super, ale Amerika je pre mňa príjemná zmena k lepšiemu. Veľmi by som chcel, aby sme raz mohli točiť tu, lebo to, čo sme teraz zažili sa mi páči a užívam si to. Viem si predstaviť ostať tu točiť klipy. To by bola paráda. Smiech...  

 

A Domaša versus pláže Atlantiku?

Domaša je srdcovka, o tom niet pochýb a nedá sa to porovnávať. Tu je ale všetko vybudované, samé chodníky, ihriská, kultúra, kolonády. Hovorím si, keby sme také niečo mali doma. Nie všetko, aspoň trochu. To by bola pecka.

 

Kedy letíš domov?

Do leta som doma určite. Leto na Domaši si jednoducho nenechám ujsť.

 

A kedy uvidíme dokument z USA?

Uvidíme, možno niekedy na jeseň, ale už dnes vieme, že sa bude volať American Dream. Djeah !

 

Pozrite si klip, ktorý točili a strihali Slovenské ručičky,

ktoré priviedli na svet Slovenské mamičky. 

 

 

 

Ostatné 3 projekty, na ktorých sa Kubo kamerovo a strižne podieľal 

 

Schimo Oua a jeho Mamky

  

 

 Domaša 2012 film a strih

 

 

 We Love Domaša 2013 film, produkcia a strih

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát