Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

Na Dobrej hrozí Slovenský festivalový megaškandál tohto leta


13.07.2013 | Článok obsahuje video: Reklamná kampaň za tisíce EUR pozýva širokú verejnosť na OPEN AIR festival SUN DANCE, ktorý sa má uskutočniť už najbližší víkend v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Kto by povedal, že tu hrozí festivalový škandál tohto leta s medzinárodnou blamážou a ako inak, vo všetkom ma „palce“ Kvakovská samospráva. Čo sa stalo? Čítajte ďalej

 

 

Lístky sú v predaji, dídžeji z celej Európy to majú nasmerované práve do rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Vzniknutá situácia vyzerá na poriadne kocúrkovo a oklamaní sú úplne všetci. Aj chatári, aj organizátori. Za všetko môže nekompetentné správanie sa starostu obce Kvakovce Jána Ondovčáka.

 

Chatári organizátorom: choďte na lúku, nie do obytnej zóny. Aj festival Pohoda je na letisku a nie tam, kde bývajú a žijú ľudia.

 

Organizátori chatárom: išli by sme, keby sme vedeli, že bude problém. Starosta nám to nepovedal.

 

Starosta všetkým: nikomu som nič nepovolil, žiadny súhlas som nevydal

 

O aký festival sa jedná?

Ide o festival, kde svoju tvorbu a umenie prezentujú dídžeji z celej európy, ktorí hrajú v prevažnej miere elektronickú hudbu. Festival funguje na Domaši už 6 rokov, prvé štyri ročníky boli na Dobrej avšak po sťažnostiach chatárov sa v roku 2012 festival presťahoval do rekreačnej oblasti Domaša Monika, kde bol mimo zastavanú časť a chatovú osadu.

 

V čom je problém?

Keď organizátori festivalu pripravovali ročník 2013, oslovili Kvakovského starostu obce p. Jána Ondovčáka, či súhlasí s tým, aby bol festival na Dobrej u pani Paľušovej v jej zariadení Dobranská Zátoka.

 

Ján Ondovčák im podľa tvrední organizátorov udelil súhlas a povedal, že  to nebude problém. Podľa neho bolo vraj vydanie povolenia len obyčajnou formalitou. Organizátori rozbehli prípravy, spustili reklamnú kampaň a očakávali od obce Kvakovce stanovisko.

 

Skupina chatárov na Dobrej sa vzbúrila – spísali petíciu

Keď sa spustila reklamná kampaň, chatári z Dobrej sa s hrôzou dozvedeli, že festival ma byť po 2 rokoch opäť v blízkosti ich chát a vzbúrili sa. Tvrdili, že obci Kvakovce platia vysoké dane a niečo také už nechcú viac zažiť.

 

Členovia petičného výboru, ktorí zastupujú chatárov tvrdia, že nie sú proti festivalu ako takému, ale sú proti miestu jeho konania. Podľa nich sa takéto festivaly konajú mimo obytných zón niekde na lúke mimo všetkých tak, aby nerušili okolie. Ako k tomu prídu matky s deťmi a dôchodcovia, ktorí si na chatu prišli oddýchnuť?

 

Chatárom prekážali najmä dve veci: hudba, ktorá sa ozývala v celej zátoke do  šiestej hodiny rannej a korzovanie návštevníkov festivalu medzi kempom a miestom festivalu, pretože kemping je na inom mieste ako festival a tisíce ľudí pod vplyvom alkoholu blúdilo medzi chaty.

 

Veľkým problémom bol tiež neporiadok a výkaly v celom stredisku vzhľadom na neexistenciu sociálnych zariadení s dostatočnou kapacitou na Dobrej. Chatári tvrdia, že sú rukojemníkmi, pretože počas festivalu nemôžu odísť z chaty, lebo musia strážiť svoj majetok. Ako príklad uvádzajú rozostavanú zrubovú chatu z kempingu, z ktorej sa stali verejné sociálne zariadenia.

 

Chatári z Dobrej spísali petíciu a členmi petičného výboru boli Mgr. Milan Petrík – chatár, Mgr. Zuzana Župinová z hotela Domaša a Ing. Peter Jurič – z jacht klubu Prešov.

 

V júni rokovalo zastupiteľstvo

Chatári predložili petíciu zastupiteľstvu v Kvakovciach, ktoré následne festival nepovolilo, to však bolo v rozpore s tým, čo tvrdil starosta obce Ján Ondovčák organizátorom festivalu.

 

Ako reagovali organizátori SUN DANCE?

Spísali tiež petíciu, ktorá mala viac podpisov a to za povolenie kultúrno-spoločenského podujatia SUN DANCE a požadovali od starostu obce, aby sa tým obec zaoberala, čo sa aj v skutočnosti stalo. Starosta zvolal zastupiteľstvo na piatok 12. Júla 2013, ktoré sa malo petíciou zaoberať. 

 

Na včerajšom zastupiteľstve vyplávali na povrch fakty

Včera, t.j. 12.7.2013 rokovalo zastupiteľstvo v Kvakovciach, ktorého sa zúčastnili pobúrení chatári a členovia petičného výboru, pretože sa cítili zo strany starostu obce Jána Ondovčáka oklamaní. Pri výmene názorov medzi chatármi a organizátormi festivalu vyplávali na povrch viaceré skutočnosti. Čo odznelo?

 

Organizátor SUN DANCE pán Petriľák pred chatármi potvrdil, že bez toho aby im starosta obce Ján Ondovčák nepovolil podujatie by si ho nedovolili zorganizovať. Starosta mu podľa jeho slov osobne tvrdil, že povolenie na SUN DANCE je len formalitou a že to nebude žiadny problém.

 

Starosta Ján Ondovčák obvinil organizátora festivalu SUN DANCE z klamstva. Údajne im nič nesľúbil a pán Petriľák zo SUN DANCE si podľa neho len vymýšľa. 

 

Pán Petriľák dodáva, že starosta súhlas s festivalom nepotvrdil len jemu, ale aj pani Polačkovej z kempingu a pani Palušovej. 

 

Chybu spravil aj organizátor festivalu, keďže nemá veci písomne a spoliehal sa na slovnú deklaráciu starostu a dnes je to jeho tvrdenie proti tvrdeniu starostu obce. Na strane druhej treba brať do úvahy aj ľudský rozmer, keďže žijeme v civilizovanom svete, kde by slovo malo platiť. Nič viac a nič menej, pritom žiadny spor nemusel byť. 

 

Proti starostovi Ondovčákovi svedčí vážny fakt

Organizátorom festivalu SUN DANCE totiž starosta neposlal žiadne rozhodnutie obce Kvakovce o tom, že je podujatie nepovolené, čím vážnym spôsobom pochybil ako starosta obce a uviedol organizátora festivalu  do hrubého omylu.

 

Čo komu starosta tvrdil?

Organizátorom SUN DANCE: súhlas je len formalita, s podujatím súhlasím ( starosta to dnes popiera )

Chatárom: nič som nikomu neudelil, žiadne povolenie som nevydal, organizátor klame

 

Celá nepríjemná situácia nemusela vôbec vzniknúť

V roku 2011 bol festival na Dobrej posledný krát. V roku 2012 sa festival presunul do rekreačnej oblasti Domaša Monika mimo rekreačných chát a ubytovacích zariadení. 

 

Stačilo jediné, aby starosta obce Ján Ondovčák organizátorom festivalu včas povedal, že takýto festival na Dobrej nebude, lebo s tým chatári z Dobrej nesúhlasia. Pokojne sa mohol festival konať na inom mieste a bez zbytočných stresov.

 

Starosta postupoval opačne

To však starosta neurobil a nechal všetkých ľudí v omyle a klamstve. Chatári si mysleli, že festival nebude a organizátori boli v presvedčení, že povolenie nebude problémom. A pritom stačilo tak málo. Riadiť sa zdravým sedliackym rozumom a povedať organizátorovi, že na Dobrej to bude problém a má si hľadať iné miesto. 

 

Čo na to SUN DANCE? 

Organizátor festivalu p. Petriľák hovorí, že je to zo strany obce a starostu veľmi nekorektné. Človek sa natrápi s organizáciou a ešte má problémy. Ak by nám starosta Ondovčák povedal, že to bude problém, určite by sme na Dobrú neprišli. Nie sme hlupáci. Hľadali by sme si iné miesto. To však starosta neurobil a to je nefér. Sme v tom nevinne tak ako chatári. Vôbec k stretu nemuselo dôjsť, stačilo, ak by sme v dostatočnom predstihu tušili, že to bude taký problém. 

 

Ako rozhodlo zastupiteľstvo v piatok? Nijako!

Poslanci nerozhodli nijako, čo je najhoršie rozhodnutie zo všetkých možných rozhodnutí. Zástupca starostu obce Ján Tutko totiž prišiel s absurdným a "šialeným" nápadom. Jeho návrh bol, že si musia ešte všetko preštudovať a následne rozhodnú do 10 dní pričom podotýkame, že SUN DANCE má byť o 7 dní.

 

Takéto správanie sa zastupiteľstva je vysoko neštandardné a má vážne znaky korupcie, pretože sa vytvára veľká právna neistota pre všetky strany sporu. Na jednej strane pobúrení a oklamaní chatári, na strane druhej oklamaní organizátori festivalu a zneistení účastníci.

 

Člen komisie cestovného ruchu pán Reich hovorí: toto nie je normálne, mali rozhodnúť buď A alebo B ale nie nijako. Držia všetkých v neistote. Komu ide o čo? Mne tiež vadí SUN DANCE, taká akcia tu nemá čo robiť, ale keď vidím, čo sa tu udialo, je mi tých organizátorov normálne ľúto. Oklamali ich tak, ako nás.

 

Keď išlo o spornú platbu, rozhodol Tutko okamžite

Pripomeňme, že keď Ján Tutko rozhodoval o úhrade viac ako 200 tisíc EUR za kanalizáciu, kde vykonané práce zdokladovali sfalšovanými stavebnými denníkmi, potreboval Ján Tutko na rozhodnutie 10 minútovú prestávku a nemal problém hlasovať ZA. Tu si z neznámych dôvodov Ján Tutko vyžiadal niekoľko dní čas na štúdium nejakých dokladov. 

 

Koho oklamú?

Oklamú chatárov? Oklamú organizátorov? Alebo oklamú všetkých tak, že nijako nerozhodnú?

 

Ich povinnosťou bolo a je rozhodnúť

Povinnosťou starostu obce Jána Ondovčáka a Jána Tutka bolo a je nejako rozhodnúť. Svojim nekompetentným prístupom zneistili chatárov, účastníkov festivalu aj organizátorov festivalu.

 

Exceletný nápad Jána Tutka oddialiť rozhodnutie ešte bližšie ku dňu D hodnotíme ako nápad hodný klienta psychiatrického oddelenia a za tento jeho nápad zahlasovali ďalší dvaja poslanci obce pán Jaroslav Dupaľ a pán Viktor Humeník. Blahoželáme.

 

Aký je záver?

Reklamná kampaň je v plnom prúde, lístky sa predávajú, ľudia sa na Dobrú chystajú, chatári sa búria, bude zasahovať polícia? Situáciu sledujeme a budeme Vás o nej informovať. Pripravujeme zostrih rozporuplných vyjadrení starostu obce zo zastupiteľstva, ako aj ostatných zúčastnených. 

 

Videopozvánka

DJ DAVE BOYLE pozýva verejnosť na Dobrú

( video vzniklo pred pár dňami )

  

 

 SUN DANCE 2012 

rekreačná oblasť Monika

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát