Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je sobota 6. júla 2024, meniny má Patrik, Patrícia a zajtra Oliver.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 20 dní.

Na Domaši sa uskutočnil kontrolný deň, problémom je odpad


30.05.2014 | Vo štvrtok, 30. mája 2014 sa na Domaši uskutočnil kontrolný deň za prítomnosti prednostu životného prostrednia PhDr. Miroslava Benka a riaditeľa SVP š.p. z Košíc Ing. Romana Ivanča (na obrázku). Cieľom bolo zmapovať situáciu na Domaši pred nastávajúcou letnou turistickou sezónou. Aké boli zistenia? Čítajte ďalej. 

 

 

Na lodi oboplávali celú Domašu aby zistili, aký je skutočný stav na vodnej ploche pred nastávajúcou letnou turistickou sezónou. Vody je síce dostatok, ale výdatné dažde zdvihli hladinu rieky Ondava a tá so sebou priniesla odpad z dedín, ktoré sú v jej sútoku. 

 

Plastové fľaše, rôzne kusy dreva, plastov a iných nečistôt plávu voľne po Domaši podľa toho, ako fúka vietor. Vznikajú tak ostrovy odpadkov. 

 

Rybári, chatári aj rekreanti zbierajú tieto odpadky z brehov. Obec Bžany prostredníctvom aktivačných pracovníkov čistí brehy vo svojom katastri. 

 

Čo hovorí na blížiacu sa sezónu riaditeľ povodia? 

Ing. Roman Ivančo uviedol, že sa budú snažiť udržať vodnú hladinu v optimálnej miere tak, aby bolo vody počas leta dostatok. Samozrejme, určitá miera rezervy kvôli dažďom musí byť, aby Domaša plnila aj protipovodňovú ochranu. 

 

Zároveň uviedol, že vodohospodári prispejú tiež k čistote vodnej plochy a v najbližšej dobe začnú so zbieraním odpadkov, ktoré Ondava do Domaše priniesla. Podobne postupovali aj v neďalekej Zemplínskej Šírave. 

 

Na obrázku: Ing. Roman Ivančo - riaditeľ povodia 

 

 

 

Čo hovorí na blížiacu sa sezónu prednosta? 

PhDr. Miroslav Benko je s výškou vodnej hladiny spokojný. Prekvapilo ho množstvo odpadkov, ktoré Ondava so sebou priniesla. Vyzval samosprávu, aby v čo najkratšej dobe priložila ruku k dielu a spoločne s vodohospodármi vyčistili brehy od odpadkou pred nastávajúcou letnou turistickou sezónou. 

 

Ako hovorí, odpad do Domaše síce priniesla voda, ale to neznamená, že budeme iba hľadať vinníka. Každý z nás, vodohospodár, rybár, chatár či starosta je spoluzodpovedný za to, ako bude Domaša počas leta vyzerať. Jeho najväčší apel je však na samosprávu, ktorá zodpovedá za čistotu vo svojom katastri. 

 

Na obrázku: prednosta životného prostredia PhDr. Miroslav Benko

 

 

Pozrite si reportáž TV Markíza - časť Odpad vo vode: 

 

videoarchiv.markiza.sk/video/prve-televizne-noviny/16270_prve-televizne-noviny

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát