Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Nová Kelča prišla o pozemky pri vode, dnes ich ponúka realitka


22.10.2013 | Príbeh druhý: Vyzerá to tak, že aj obec Nová Kelča má svoju pozemkovú megakauzu. V mesiaci marec 2013 sme upozornili na rýchly prevod pozemkov a pláží pri vode. Neprešlo ani sedem mesiacov od prevodu a tieto pozemky už ponúka realitná kancelária na výstavbu. Čítajte ďalej.  

Prinášame v poradí druhý zo série príbehov o podozrivých rozhodnutiach samosprávy v okolí Domaše. Sú to nekompetentné a podozrivé rozhodnutia, ktoré škodia tejto rekreačnej oblasti a poškodzujú ju do budúcnosti.

 

Niekedy ostáva „rozum stáť“ na tým, čo všetko je v okrese Vranov nad Topľou možné a dokedy sa budú kompetentné orgány tváriť, že na Domaši sa nič mimoriadne nedeje. Prečítajte si fakty a vyhodnoťte si celý prevod podľa vlastného uváženia a skúste to pomenovať.

 

 

Príbeh druhý

Hlavnou aktérkou príbehu je starostka obce Nová Kelča p. Mária Telepúnová, pod ktorej vedením sa rýchly prevod pozemkov uskutočnil. Obec prišla o pozemky pri vode, ktoré boli upravené z prostriedkov EÚ a získala pozemky na kopci.

 

Príbeh je krátky a zrozumiteľný aj pre tých menej inteligentných.

 

O čo ide?

Obec Nová Kelča zamenila lukratívne pozemky pri vode v celkovej výmere cca. 6398 m2 za pozemky na kopci v blízkosti zosuvného pásma.  Zmluva o výmene bola podpísaná dňa 28. februára 2013.

 

Dôkaz: 

 2.-zmluva-nova-kelca-pozemok-pri-vode-2.-str..tif [ 1.83 MB ] 

 3.-zmluva-nova-kelca-pozemok-pri-vode-3.-str..tif [ 3.24 MB ] 

 

Ilustračný obrázok 

( bývalý obecný pozemok )

 

Čo bolo podozrivé?

Obec uskutočnila zámenu pozemkov extrémne rýchlo, pričom obec Nová Kelča dokonca zaplatila zrýchlený vklad do katastra nehnuteľností, čo je vysoko neštandardné.

 

Právnik hovorí: zrýchlené konanie zo strany obce Nová Kelča vyvoláva viacero otáznikov. Nepoznám presne okolnosti prípadu, ale zmluva je písaná dosť amatérskym spôsobom a neviem si predstaviť, čo viedlo starostku k tomu, aby z peňazí daňových poplatníkov – občanov zaplatila zrýchlený vklad.

 

S takýmto prípadom som sa vo svojej doterajšej praxi ešte nestretol a nedokážem si predstaviť, aký mohla mať na to starostka obce dôvod, keďže prevodom nezískala žiadne peniaze pre obec. Naozaj nechápem dodáva právnik na záver.

 

Vyústenie príbehu – ponuka v realitnej kancelárii

V mesiaci september sa objavila na stránkach realitnej kancelárie ponuka na predaj aj tých pozemkov, ktoré starostka obce Mária Telepúnová vo februári zrýchleným vkladom zamenila. Pozemky boli ponúkané na výstavbu a ich cena bola 59,- EUR za meter štvorcový. Podľa zverejnených údajov je dokonca aj jeden predaný.

 
Dôkaz - link na inzerát tu: www.tatranetreal.sk/viewlisting.php
 
 

Dôkaz:  inzerat-na-pozemok.pdf [ 193.89 KB ]  

 

Trestnoprávna rovina prípadu

Podľa právnikov, ktorí prípad podrobne analyzovali sa starostka obce vystavila podozreniam, že porušila pravidlá pri správe cudzieho majetku z dôvodu, že dodnes nie je známe, čo obec Nová Kelča týmto prevodom okrem menej hodnotných pozemkov získala.

 

Zmluva neobsahuje žiadny záväzok pre nového vlastníka. Aj v tomto prípade môžeme diskutovať, či obci Nová Kelča nevznikla škoda vo výške niekoľko sto tisíc.

 

Ak by obec pod vedením starostky Telepúnovej pozemky sama ponúkla na odpredaj, mohla získať možno viac ako 300 tisíc eur do rozpočtu obce. Mala by peniaze na potrebné investície do rozvoja cestovného ruchu a možno aj na opravu kostolíka na Novej Kelči. Tak nemá ani peniaze, ani lukratívne pozemky pri vode. 

 

O čo prišla obec Nová Kelča?

Obec prišla o lukratívne a hodnotné pozemky, ktoré boli upravené z fondov EÚ a ktoré mali slúžiť verejnosti.

 

O čo prišli ľudia, chatári, rybári a rekreanti?

Prišli o prístup k vode a obľúbené miesto na oddych pri vodnej nádrži Domaša.

 

Čo vrhá ďalší tieň podozrení na obec Nová Kelča? 

1.      Obec nezverejňuje faktúry a objednávky na internete – starostka porušuje zákon

2.      Obec nezverejňuje zápisnice zo zasadnutí obecných zastupiteľstiev 

 

Pozri - obec nezverejňuje faktúry a objednávky: www.novakelca.ocu.sk

 

Vyjadrite svoj názor v ankete. Myslíte si, že príčinou úpadku a problémov na Domaši je „zapáchajúca“ samospráva v okolí nej?

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát