Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Obec Nová Kelča dlhuje Sociálnej poisťovni už 7100 EUR


23.09.2013 | Vyzerá to tak, že po Kvakovciach má problémy s platením svojich záväzkov ďalšia obec v okolí Domaše, tentoraz Nová Kelča. Včera, t.j. k 23.9.2013 ešte obec Kvakovce dlžila podľa údajov sociálnej poisťovne na poistnom viac ako 1200,- EUR, dnes bol údaj aktualizovaný a je to už len 3,5 EUR. Obec Nová Kelča je na tom však podstatne horšie, pretože včera dlžila cez 5000 tis. EUR, dnes je to už viac ako 7100,- EUR. Čítajte ďalej. 

Ako je možné, že obce, ktoré majú výrazné príjmy z rekreačných oblastí nedokážu platiť svoje záväzky? Verejnosť má právo poznať odpoveď, prečo je tomu tak. 

 

Obec Nová Kelča leží v tesnej blízkosti vodnej nádrže Veľká Domaša. Je to obľúbená rekreačná destinácia pre chatárov, rybárov a návštevníkov prevažne z okresu Vranov nad Topľou. V minulosti sa v stredisku konali podujatia ako Miss Domaša, svoju labutiu pieseň tam odspievali kapely na festivale Summer Fest pred rokom. Tieto časy sú však podľa všetkého nenávratne preč. Obec Nová Kelča dlží k dnešnému dňu na poistnom viac ako 7100,- EUR. 

 

V zime tohto roku sa samospráva Novej Kelče postarala o škandál s prevodom pozemkov nachádzajúcich sa pri vode v rekreačnej oblasti za pozemky na kopci. Chatári, rybári ale aj bežní návštevníci boli z tohto postupu obce zhrození. Prišli totiž o istotu, že sa niekedy v budúcnosti dostanú vôbec k vode. 

 

Celá transakcia sa udiala medzi obcou Nová Kelča a súkromníkom veľmi rýchlo, pričom obec dokonca zaplatila zrýchlený vklad do katastra nehnuteľností. Starostka Mária Telepúnová argumentuje, že tam vyrastie aquapark, avšak zmluva o ničom takom nehovorí. Je to zmluva, ktorá vlastníkovi skoro nič neprikazuje a obec Nová Kelča prišla skoro o všetky páky, ktorými by ochránila verejný záujem pred záujmom nového vlastníka. 

 

Po škandále s pozemky prichádza výrazný dlh voči sociálnej poisťovni. Aj v tomto prípade platí, že obec v prípade dlžôb voči sociálnej poisťovni nebude môcť čerpať žiadne dotácie ani prostriedky z fondov EÚ. 

 

Čo robia obce ako sú Kvakovce či Nová Kelča s peniazmi, ak si neplnia svoje základné povinnosti? Príjmy z predaja pozemkov, príjmy z daní od chatárov a tiež podielové dane sú výrazným príjmom obce, preto by na takéto počíňanie nemal byť dôvod. 

 

Dlh Novej Kelče k 23.9.2013 bol viac ako 5 tis. EUR. 

 

Dlžoba obce Nová Kelča k 24.9.2013 tu: www.socpoist.sk/zoznam-dlznikov-emw/487s

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát