Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Opitá mládež, oplzlosť, neuveriteľný hluk. Lesk a bieda motela Kamenec


01.09.2013 | Článok prevzatý z www.pluska.sk: Horúčka zemplínskej noci: Opitá mládež, oplzlosť, neuveriteľný hluk – takto to vyzeralo víkend čo víkend celé leto na Zemplínskej šírave. Kedysi bola Zemplínska šírava pojmom, dnes sa snaží vrátiť k svojej zašlej sláve. Rekreanti, ktorí sem zavítajú z nostalgie či zo zvedavosti, však často netušia, čo ich tu okrem nových bazénov čaká. Čítajte ďalej. 

 

Mnohé diskotéky a najmä pravidelné víkendové párty pre tisícky ľudí spravili z jej centra obrovské rušné korzo.

 

Vtedy ho zapĺňajú hlavne mladí, pre ktorých je fľaša tvrdého alkoholu v ruke akoby povinnou výbavou. Zábava tak graduje do hádok, bitiek a výtržností, čo potom musia riešiť policajti.

 

Na vlastné oči sme to videli počas niekoľkých víkendových hodín, ktoré sme strávili v službe s nadstrážmajstrom Petrom Vincom a nadporučíkom Martinom Šebom z obvodného oddelenia polície vo Vinnom.

 

TAK TO NEBOLO

Podvečer je v stredisku Kaluža relatívny pokoj. Bazén je ešte stále naplnený do prasknutia, na prírodnej pláži sa slní zopár vytrvalcov, v reštauráciách s otvorenými grilmi sedí niekoľko ľudív strednom veku. Hudba znie asi zo všetkého, čo má reproduktor. Štyridsiatnička Ružena z okresu Prešov postáva na terase chatky.

 

„Na Šíravu chodíme už roky, som tu spokojná. Hlavne v noci sa mi tu však zdá čoraz hlučnejšie. Muzika a zvýšený ruch mi až tak neprekážajú, aj nejaký alkohol a bláznenie k letu patria, no vyrevovanie či búchanie po oknách, to sa mi už nepáči,“ zhoduje sa s ďalšími oslovenými chatármi.

 

Kým jej manžel a deti sa čľapotajú vo vode, ona dáva pozor na veci: „Nechať otvorené okno by som sa tu neodvážila. Aj pani z vedľajšej chatky ma upozornila, že sa tu kradne. To pred pár rokmi nebolo.“

 

POJAZDNÝ BAR

O pol desiatej večer cesta k stredisku Kamenec už pripomína pojazdný bar. Na kapotách áut sú porozkladané fľaše a mládež bez rozdielu veku a pohlavia z nich veselo usrkáva. Rovnako je to na parkoviskách, chodníkoch, medzi stanmi. „To je začiatok. Zo svojho alkoholu si dávajú do nálady, potom pokračujú v baroch,“ vysvetľujú mi policajní sprievodcovia.

 

Odhadujú, že dnes tam prišlo viac ako päťtisíc ľudí. Prvý vztýčený prostredník smerom k policajnému autu ma uvádza do reality. Ak si myslíte, že ho ukázal plecnatý svalovec, ste na omyle. Bol od pubertiačky v čiernych minišatočkách. „Ak by u nás boli pokuty za neverbálne napádanie ako v Nemecku, určite by mnohí skrotli.Takto to musíme tolerovať.“

 

Podvečerné pokojné uličky i reštaurácie sú naplnené do prasknutia. Takmer v každej je aj diskotéka. Alkohol tečie prúdom do hrdiel, nálada je čoraz uvoľnenejšia. Pohľad na motkajúce sa slečny a prekrikujúcich sa chalanov ma desí. Moja babka by to zhrnula jednoduchým: „Sodoma, gomora,“ no podľa policajtov je ešte pokoj.

 

„Neter sem dnes chcela ísť, ale vyhovoril som jej to, lebo to tu poznám,“ odvetí Peter Vinc na otázku, či by sem pustil svoje deti. Kolega Šeba dodáva: „Môj je športovec a dúfam, že takéto chute mať nebude.“

 

ZRAZENÍ CHODCI

„Na Vinanke zrazilo auto dvoch chodcov a vodič ušiel. Ide vraj o tmavé auto s prešovským evidenčným číslom a poškodeným pravým spätným zrkadlom,“ oznamujú z operačného strediska. Niekto sa na párty asi ponáhľal až príliš. Nasledujúcu hodinu teda obchádzame parkoviská, pláž i rôzne zákutia Šíravy a obzeráme každé auto pripomínajúce opis. Nezodpovedný šofér zrejme využil obrovský humbug, čo tu vládne, a stratil sa.

 

BEZVLÁDNI

Ďalší oznam naviguje policajtov pred vchod na diskotéku. Ochranka si nevie poradiť s agresívnym mladíkom. Šiesti policajti majú čo robiť, aby ho upokojili. Zdá sa, že dostal nejaký záchvat, končí v sanitke. Medzi stanmi a okolo chodníkov sa už objavujú bezvládne telá.

 

„Haló, pane, zobuďte sa,“ trasie nadstrážmajster Vinc mladíkom, čo si o druhej ráno ustlal pod lavičkou, hneď pri vchode na diskotéku. Hudba, čo by bežne zobudila aj mŕtveho, je na jeho sny zjavne príliš tichá. Pri hlave má vývratky, vedľa nohavíc peňaženku a mobil.

 

„Takí ako tento nám potom ráno chodia hlásiť, že ich okradli,“ spomenie nadporučík Martin Šeba a pomáha kolegovi stavať chalana na nohy.

 

„Vnímate ma?“ pýtajú sa policajti, no c h l a pec len otvára ústa bez toho, aby vydal čo i len hlások. Ignoruje odporúčanie, aby si zobral taxík a šiel domov, a kolísavo sa púšťa smerom, kde je otočený. Tam je však strmý svah, takže muži zákona sa ako v groteske rozbiehajú za ním. „Veď sa zahlušíš,“ chytajú ho a otáčajú bezpečnejším smerom. Stráca sa medzi zaparkovanými autami. Takí ako on ešte len budú pribúdať.

 

LÁSKA A NELÁSKA

O štvrtej ráno kráčam k svojmu autu už sám. Ruch neutícha. „Trochu som sa stratila,“ spýtavo ma prosí osemnástka, či nezavolám jej kamarátkam.

 

Nedvíha ani jedna. Navigujem ju na Kamenec, kde by partia mala byť, no po chvíli ju opäť vidím motať sa medzi stanmi na opačnej strane. Niekto preskočil plot a šantí v neosvetlenom bazéne. V tme ďalší močí na stan, opité slečny sedia pri fľaši rumu a nepríčetne sa smejú z každého slova, čo ešte vládzu vysloviť.

 

Dvojica na terase sa v dlhom bozku dostáva do varu. Kráska v bielych šatočkách sa na mňa zďaleka usmieva, no keď sa po druhom kroku poskrúca ako uterák, pochopím, že sa usmieva na každého.

 

V pivnom stane si prosím nealkoholické pivo. Výčapník nechápe, čo chcem.

 

Foto Milan Grejták

 

Víkendové nočné návaly zažíva hlavne stredisko Kamenec

 

 

Opití, čo nezvládli prísun alkoholu boli na každom kroku

 

 

Rušné korzo pred diskotékami

 

 

Policajti hľadajú mladíka vyčíňajúceho na diskotéke

 

 

 

 

 

prevzaté z pluska.sk : www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/horucka-zemplinskej-noci-opita-mladez-oplzlost-neuveritelny-hluk.html

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát