Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Pozrite sa, ako to vyzerá tam, kde bola samospráva rozumná


01.11.2013 | Preneste sa s nami zo sveta úpadku na Domaši na miesta, kde bola samospráva v obciach okolo vodných nádrží rozumná. Vstúpne s nami do sveta, kde cestovný ruch nie je iba pojmom, ale skutočnou realitou. Nie sú to vymyslené príbehy, ale fakty podložené videami. Domaša potrebuje pozitívnu zmenu a radšej neskoro, ako nikdy. 

 

Domašský tím ( Lukáš, Rado, Rasťo a Milan ) predstavuje miesta, kde bola samospráva aktívna. Výsledok sa časom dostavil a dnes zberajú ovocie z rozvoja cestovného ruchu. Pozrite si dvanásť príkladov, ktoré hovoria za všetko. 

 

Dnešný úpadok na Domaši je hlavne vizitkou samosprávy v Kvakovciach, Holčíkovciach a Novej Kelči, ale nie len ich. 

 

Netreba zabudnúť, že dnešný stav na Domaši je vizitkou aj súčasných poslancov Vranovského okresu hlavne kvôli ich pasivite. 

 

Oprávnená otázka znie. Prečo neboli viac aktívni v oblasti Domaše? 

 

Príklad prvý - Cesta korunami stromov

Spolupráca medzi obcami a samosprávou na úrovni kraja viedla k zaujímavému projektu na Lipne. Postavili rozhľadňu s chodníkom pomedzi koruny stromov. Dokázali to postaviť za dva mesiace a za prvé tri týždne navštívilo atrakciu viac ako 18 tisíc ľudí. Pozrite si video: 

 

 

 

Príklad druhý - Zemplínska Šírava

Obce v okolí Domaše pod vedením Tutka, Telepúnovej a Flešára o lukratívne pozemky v blízkosti vody podozrivými "kšeftami" prišli.  Pozrite sa, ako sa zachovala obec Kaluža na Zemplínskej Šírave, ktorá je iba pár kilometrov od Domaše. Pozemky vložila do spoločného podniku a dnes na nich vyrastá skutočný aquapark. Nie ako ten virtuálny Flešárov. 

 

 

 

 

 Príklad tretí - Marína Lipno

Do "bordeľu", aký dnes panuje na Domaši seriózny investor nikdy nepríde. Pozrite sa, ako vyzerá seriózny investor na Lipne, ktorý postavil úplne nové nábrežie, prístav pre lode, bazény, bobovú dráhu a detské ihriská. 

 

  

 

Príklad štvrtý - obecná firma Senecké jazerá

Obecné firmy v okolí Domaše skončili v krachu a následným výmazom z obchodného registra. Vedel by o tom svoje rozprávať Ján Tutko z Kvakoviec a Michal Flešár z Holčíkoviec. V iných strediskách obecné firmy fungujú, zamestnávajú ľudí a starajú sa o bezproblémový chod rekreačných oblastí. Organizjú kultúru aj šport. Pozrite sa, ako to vyzerá na Seneckých Jazerách, ktoré sú v porovnaní s Domašou trápnou mlákou. 

 

 

 

 

 Príklad piaty - cyklochodník okolo celej nádrže

Na Domaši sa tento rok uskutočnilo najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku, kde okolo Domaše bicyklovalo až 1411 cyklistov a to bez cyklochodníka. Pozrite sa, čo dokázali obce so samosprávnym krajom na Lipne. Cyklochodník okolo celej priehrady, oddychové zastávky, mostíky a osvetlenie. Video začína od 1 minúty. 

 

 

 

Príklad šiesty - kemping s obratom cez 1,5 milióna EUR

Kemping pri Novomlynskej priehrade zamestnáva až 70 ľudí, ročný obrat činí až 1,5 mil. EUR. Ak by samosprávy v Kvakovciach, Holčíkovciach a Novej Kelči nerozpredali väčšinu, čo sa rozpredať dalo, mohol mať z toho úžitok celý región a dokonca aj ľudia v obciach v podobe práce.

 

Príklad kempu z Českej republiky hovorí za všetko. Obyčajný kemp na Južnej Morave zamestnáva počas celého roka 20 ľudí a v letnej sezóne zamestnávajú ďalších 50. Počas sezóny obslúžia viac ako 65 tisíc návštevníkov kempu a obrat kempingu činí 35 miliónov českých korún a stále narastá. Kiež by mali ľudia v našom regióne viac rozumu. 

 

 

 

Príklad siedmy - kemping Vranovská pláž

 ( pozn. kiež by to bolo na Domaši ) 

 

 

 

Príklad ôsmy - festival ohňostrojov Brnenská priehrada

( zaujímavý nápad )

So zaujímavým nápadom prišla samospráva pri Brnenskej priehrade. Festival ohňostrojov má niekoľkoročnú tradíciu. Ide o to, že výrobcovia zábavnej pyrotechniky počas niekoľkých dní súťažia o to, ktorý z nich urobí najkrajšiu svetelnú šou na nočnej oblohe.

 

Organizátori každý rok vyhlásia tému, ktorej sa majú súťažiaci držať. Toto leto bol ústrednou témou „Príbeh lásky“. Funguje to tak, že v priebehu dvoch týždňov predstavujú svoj um výrobcovia pyrotechniky. Každý výrobca v iný deň. Ohňostroje sa vystreľujú z vodnej hladiny priehrady.

 

Sprievodnú hudbu k ohňostroju vysiela miestne rádio, takže si ju môže pustiť každý, kto si ho naladí. V závere leta ľudia vyhodnotia najkrajší ohňostroj a dokonca môžu aj niečo vyhrať. Pokiaľ sa neurobí poriadok v samospráve okolo Domaše, nebude mať Domaša ani teoretickú šancu privítať podobný projekt.  

 

 

 

 

Príklad deviaty - vodný vlek Liptovská Mara

Vodné vleky sa tešia veľkej obľube hlavne medzi mladými. Vodná nádrž Malej Domaše kvôli stabilnej výške hladine vody je na takýto vlek ako stvorená. Pozrite sa, ako taký vlek vyzerá v blízkosti Liptovskej Mary. Pokiaľ sa neuprace v samospráve, tak Domaša nemá ani teoretickú šancu na podobný vlek. 

 
 
 

 

 

 Príklad desiaty - najdlhšia korčuliarska dráha

Obce v okolí Lipna rozmýšľali, ako pritiahnuť turistov na jazera aj v zime. Zakúpili teda malý ľahký ratrák a upravujú vodnú plochu na korčuľovanie okolo celého jazera. Nápad sa teší obrovskej obľube u ľudí vo všetkých vekových kategóriách. Nápad nestál veľa ale efekt stojí za to. Veď posúďte sami. 

 
 

 

 

Príklad jedenásty - jachtársky areál Lipno point

( bez komentára )

 

 

 

Príklad dvanásty - Oravská priehrada

 Holčíkovská samospráva pripravila Domašu o lodnú dopravu. Poslednú loď z Domaše odpredal starosta obce Holčíkovce Michal Flešár za škandálnych 100 tisíc korún do Piešťan. Na Orave boli rozumnejší. Loď, ktorú z Domaše predali do Prahy pláva na Oravskej priehrade dodnes. Pozrite si tiež video z úpravy nábrežia priehrady z fondov EÚ. 

 
 

 

 

 Projekt Oprava nábrežia Oravskej priehrady

 
 

 

Posúďte sami, či Domaša potrebuje pozitívnu zmenu, alebo všetko pôjde v "starých koľajach". 

 

Domašský tím

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát