Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je sobota 6. júla 2024, meniny má Patrik, Patrícia a zajtra Oliver.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 20 dní.

Pozrite sa, koľko inkasujú starostovia od ľudí v okolí Domaše


23.06.2014 | Chatári, rekreanti, ale aj obyvatelia v obciach okolo Domaše platia svojim starostom nemalé dane a poplatky, avšak väčšina ľudí vôbec netuší, kde sa ich peniaze strácajú. Z obecných účtov peniaze ľudí odtekaju cez neprehľadné predražené nákupy tovarov a služieb. Pozrite si prehľadnú tabuľku, aké príjmy majú obce v okolí Domaše? Čítajte ďalej. 

 

Aké príjmy majú obce z podielových daní?

Veľmi málo ľudí v dedinách vie, že každá obec dostáva od štátu takzvané podielové dane. Sú to peniaze, ktoré štát posiela obciam a majú stačiť na plat starostu, verejné osvetlenie, odhŕňanie snehu v zime, drobné opravy a bežný chod obce. 

 

Obce ako Holčíkovce, Kvakovce, Bžany či Nová Kelča dostávajú od štátu na svoj chod v priemere približne 200,- EUR ročne na každého obyvateľa v dedine. To znamená, že za bežnú štvorčlennú rodinu starosta do obecnej kasy zinkasuje približne 800,- EUR ročne.

 

Ak samospráva prevádzkuje napríklad škôlku, alebo školu, príspevok od štátu je podstatne vyšší a podielové dane pre obec sa podľa toho zvyšujú. Treba tomu rozumieť tak, že čím viac služieb obec pre svojich občanov poskytuje, tým viac peňazí od štátu dostane. 

 

Aké príjmy majú obce okrem podielových daní?

 

Daň z nehnuteľností

Obce okrem podielových daní od štátu vyberajú aj miestne dane a poplatky, ktorých výšku si určujú obce samotné. Funguje to tak, že ak chcú v obci zaviesť daň, zvýšiť ju alebo znížiť, musia o tom rozhodnúť poslanci obecného zastupiteľstva.

 

Posledné slovo má starosta obce, ktorý môže odmietnuť podpísať to, čo poslanci schválili. Ak starosta uznesenia podpísal, znamená to, že so zavedením a výškou dane súhlasil. 

 

Príjmy z predaja pozemkov

Okrem príjmov z daní majú obce príjmy z predaja majetku a pozemkov, čo je veľmi populárny fenomén hlavne v samosprávach okolo Domaše. Starostovia nevedia hospodáriť a často krát rozpredávajú cenný majetok svojej obce, aby kryli diery v rozpočte. 

 

Starostovia sa správajú podobne, ako keď občan v problémoch odnesie časť svojho majetku do záložne. Predajom obecného majetku starostovia plátajú diery v obecnom rozpočte a vôbec sa nezamýšľajú nad tým, čo sa stane, ak už nebudú mať čo rozpredať. 

 

Ako dopadnú dediny, kde rozpredali a vytunelovali skoro všetok svoj majetok bez romyslu je pekne vidieť v tabuľke nižšie. Napríklad starosta Kvakoviec Ján Tutko rozpredal skoro všetky verejné pláže aj obecný hotel, peniaze sa "prejedli" a Kvakovce už nemajú skoro žiadne príjmy z prenájmu obecného majetku.

 

Stačí sa pozrieť napríklad na príjmy obce Bžany, kde je príjem z prenájmu a za užívanie verejného priestranstva približne 30 tisíc EUR ročne. 

 

Pýtajte sa starostov, kde sú vaše peniaze? 

Výhovorky o tom, že obce v okolí Domaše nemajú peniaze nie sú pravdivé a sú hlboko zavádzajúce. Chatári, rekreanti, ale aj občania svojim samosprávam platia dane a v niektorých obciach sa tieto peniaze vo veľkom "tunelujú" a strácajú sa z obecných účtov.

 

Už na prvý pohľad po príchode do rekreačnej oblasti viete posúdiť, či sa peniaze v dedine rozkrádajú, alebo nie. Stačí sa pozrieť, ako vyzerá okolie v rekreačných strediskách.  Či je pokosené, či svieti svetlo, či sú cesty opravené, alebo nie. 

 

Pozrite sa, koľko starostovia inkasujú od vás - občanov

Vytvorili sme tabuľku príjmov. Tabuľka ukazuje, koľko jednotlivé obce v okolí Domaše inkasujú prevažne zo svojich rekreačných oblastí, čiže od chatárov, rekreantov, hoteliérov, ale aj od vlastných občanov.

 

Údaje sme čerpali zo schválených obecných rozpočtov na rok 2014. Tabuľka nezahŕňa príjmy z podielových daní, ktoré obce inkasujú od štátu na svoj bežný chod, mzdy a prevádzku.  

 

Príjmy uvedené v tabuľke sú iba tie peniaze, ktoré obce pod vedením svojich starostov vyberajú od vlastných ľudí, chatárov a rekreantov Domaše. 

 

Zdroj informácií v tabuľke: schválené obecné rozpočty na rok 2014

 

 

Pripravujeme podrobné reportáže o tom, kde sa strácajú peniaze ľudí v jednotlivých obciach okolo Domaše. Odhalíme kšefty v samospráve do najmenších podrobností a detailov, lebo to je hlavnou príčinou úpadku rekreačnej oblasti Domaša. 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát