Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

Prednosta BENKO splnil sľub, ktorý dal v lete chatárom a rekreantom


13.03.2013 | Podľa našich informácií sa dnes na Obvodnom úrade v Prešove uskutočnilo stretnutie, ktorého cieľom malo byť opätovné vypúšťanie vody z Domaše na objem pôvodných 4,9 m3/s. To sa však nestalo a vyzerá to tak, že s vodou v Domaši sa bude narábať opatrnejšie. Verejnosť získala silného spojenca v podobe prednostu Obvodného úradu v Prešove PhDr. Miroslava BENKA. Aký je výsledok dnešného stretnutia?

 

Ako sme spomínali, dnes malo dôjsť k opätovnej zmene manipulačného poriadku na Domaši, pričom sa malo z priehrady vypúšťať opäť 4,9 m3/s. To sa však nestalo. Vodná hladina Domaše po rokoch stúpla na primeranú úroveň.

 

Čo by sa mohlo stať?

Takýmto spôsobom by sa mohlo stať, že sa Domaša opätovne do letnej sezóny do veľkej miery vypustí v prípade, že by nastalo extrémnejšie sucho. Tieto snahy na návrat manipulačného poriadku do pôvodnej úrovne skorigoval prednosta Obvodného úradu PhDr. Miroslav Benko, ktorý presadil normálny pohľad na vec.

 

Ako to mohlo byť?

Vodohospodári chceli opätovne vypúšťať z Domaše 4,9 m3/s, pretože vodná hladina Domaše dosiahla úroveň nad  158 mnm a k dnešnému dňu je na úrovni 158,6 mnm.

 

Čo presadil prednosta PhDr. Miroslav Benko?

S navrhovanými zmenami vodohospodárov nesúhlasil a presadil iný pohľad na situáciu. Dnes je stav hladiny 158,6 mnm. Do konca 31. marca bude zaručený odtok z Domaše na úrovni 2,5 m3/s. Ak výška vodnej hladiny dosiahne 160 mnm, zvýši za odtok z Domaše na 3,5 m3/s a to až do konca apríla. Ak stúpne hladina na 160,5 mnm, automaticky sa nasledujúci deň začne vypúšťať pôvodných 4,9 m3/s. 

 

To však nie je konciec, pretože prednosta chce pozorne sledovať ďalší vývoj a chce pružnejšie reagovať na prípadné zmeny vodnej hladiny promptnejšou zmenou manipulačného poriadku. S vodou v Domaši by sa tak malo začať hospodáriť tak, aby neutrpel cestovný ruch v okolí Domaše.

 

Štatistika - aký je rozdiel oproti minulému roku?

Dňa 11. marca 2012 bola výška hladiny 152,25 mnm. Dnes je výška vodnej hladiny na úrovni 158,6 mnm. Dnes je hladina oproti minulému roku vyššie o celých 6,39 metra. Ak to vezmeme na objem vody, tak 11. marca 2012 bola Domaša naplnená na 48 %, k 11. marcu 2013 je to na 92 %.

 

Splnený sľub

Prednosta PhDr. Miroslav Benko splnil verejný sľub, ktorý dal chatárom, rekreantom a účastníkom cyklistického podujatia v lete, keď situácia v Domaši bola kritická. Za jeho postoj mu aj touto cestou ďakujeme.

 

Takýto pohľad na Domašu mali návštevníci v roku 2012

 

 

Takýto pohľad na Domašu by mali mať návštevníci v roku 2013

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát