Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Rozhovor o Kvakovských voľbách, Domaši a širších súvislostiach


01.02.2014 | O tom, akí sú Kvakovčania ľudia, aký bude vývoj na Domaši, ako prebiehali voľby v Kvakovicah a o širších súvislostiach sa rozprávala členka združenia Chatárov a rekreantov Domaše Mgr. Dominika Šmihulová s členom združenia a neúspešným kandidátom na starostu Kvakoviec . Čítajte ďalej. 

 

Otázky kládla:

Mg. Dominka Šmihulová  je chatárka, členka združenia chatárov a rekreantov Domaše, učí na vysokej škole


Odpovedal:

Mgr. Radovan Kapraľ  - chatár, ktorému chýbalo 25 hlasov na získanie pozície starostu Kvakoviec

 

Ako hodnotíš výsledky volieb v Kvakovciach?

Starosta sa volil iba na pár mesiacov, lebo na jeseň sú voľby opäť. Takýto výsledok som predpokladal, rozdiel bol 25 hlasov v prospech Jána Tutka. V prípade Tutka som sa vo svojom odhade sekol o 7 hlasov, v mojom prípade o 8 hlasov. Je to škoda pre Domašu aj pre samotné Kvakovce, ale samozrejme z môjho pohľadu. Tiež platí, že „vyhrať bitku neznamená vyhrať vojnu“. (smiech)

 

Baví Ťa to ešte?

V mojom prípade nejde o živobytie, ale o koníček. Ani futbalisti po prehratom zápase nezavesia kopačky na stenu. Chcem dokázať, že obce v okolí Domaše môžu pekne žiť z rozvoja cestovného ruchu a tiež chcem, aby z Domaše bolo jedno moderné stredisko tak, ako je to v zahraničí a koniec koncov aj na neďalekej Širave. Mimochodom, zastupiteľstva sú raz za dva mesiace, čo sa dá pri troche chcenia v pohode zvládnuť.  Príde čas, keď svoj koníček prehodnotím, ale ešte ten čas neprišiel.

 

Ako prebiehali voľby?

Týždeň pred voľbami som každý deň poobede chodil po domoch v Kvakovciach a rozprával sa s ľuďmi, nestihol som síce všetky domy, ale polovicu určite. Som chatár, nemám v dedine žiadnu rodinu, preto som bol v značnej nevýhode voči Tutkovi, ale aj tak som chcel tých ľudí navštíviť. Nesľuboval som im nič, skôr som počúval, čo ľudia hovoria a aké problémy majú. Pre mňa to bolo veľmi zaujímavé poznanie.

 

Aké problémy majú a ako vlastne žijú Kvakovčania, čo sú to za ľudia?

Povedal by som, že ľudia žijú skromne,  každý má nejaké svoje problémy tak ako všade inde. Bol som prekvapený, že dodnes sú v Kvakovciach domy, kde ľudia nemajú splachovací záchod, lebo v dedine chýba kanalizácia. Tretina ľudí v dedine nemá vodu a musia ju voziť v bandaskách, čo je na 21 storočie strašné.

 

Dokonca jeden ťažko postihnutý občan sa musel odsťahovať od svojich rodičov kvôli nedostatku vody. A to nehovorím o rodinách s malými deťmi. Ale celkovo ľudia žijú slušne a pekne ako v každej jednej obci. Niektorí nadštandardne, iní skromnejšie. Veľa mladých je preč, tvrdo makajú v zahraničí, alebo v iných mestách, lebo doma roboty niet a žiť treba.

 

Prečo sú vlastne Kvakovce v takom stave?

Viac ako 15 rokov je vo vedení obce Ján Tutko. Pod jeho vedením sa „vytunelovalo“ skoro všetko, čo sa dalo. Predražené zmluvy, nákupy, právne poradenstvá, cez to všetko utekajú z obce desiatky až stovky tisíc EUR. V dedine nemajú vodu ani kanál a Domaša je v zúfalom stave tiež. Stačí sa pozrieť do okolitých dedín, ako tie vyzerajú a pritom nemajú príjmy z Domaše. Je to vizitka Tutka a jeho kumpánov.

 

Ako je potom možné, že ľudia Tutkovi stále veria? Asi to nie je v obci také zlé, ako hovoríš.

Tutkovi voliči sú vlastne jeho obete. V dedine je prevažne staršie obyvateľstvo a kým mladí Kvakovčania ťažko makajú v zahraničí, aby domov priniesli nejaké to euro, Ján Tutko ľahko oblbuje ich rodičov a starých rodičov.

 

Ja sa tým babkám a dedkom ani nedivím, nemajú internet, ťažšie si vedia veci vyhodnotiť  a  zložitým veciam jednoducho nerozumejú. Asi ťažko môžeme chcieť od babky, ktorá celý život ťažko pracovala na družstve, že bude rozumieť zložitým právnym veciam.

 

Ako dokáže Tutko ľudí tak ľahko zmanipulovať?

Poviem to na príklade. Tutko z obecných peňazí zaplatí za obyčajnú zmenu dátumu a mena v štvorstranovej žiadosti 750,- EUR. Je to zjavný malý „tunel“ a peniaze odtečú z obce preč.

 

Potom Tutko „nahodí masku“ a ide si s babkami na ich schôdzu dôchodkárov zatancovať „Jede jede mašinka“ kde je v čele hada a robí rušňovodiča. Babky sú radi, že si mal kto s nimi zatancovať, keď ich deti a vnuci ťažko makajú v zahraničí.

 

Pritom Tutko zaplatil za obyčajnú zmenu dátumu toľko, koľko ich deti či vnúčatá možno nezarobia ani za mesiac. A to hovorím len o jednom príklade. Tých „tunelovačiek“ je tam podstatne viac a väčších. Tomu sa povie „vyoperovaná hanba“.

 

Alebo poviem ešte jeden príklad. Keď som chodil po domoch, jedna staršia pani mi povedala, že keď budem starostom ja, tak budú platiť ešte aj za hroby, lebo sa predá cintorín a že si „brúsim zuby“ na ich kultúrny dom.

 

Tak toto už je taký blud, že sa to nedá ani popísať. Ako keby sa jednalo o kultúrny dom v Londýne. Čo by som ja robil s ich Kvakovským kultúrnym domom alebo s cintorínom? Kde by som ho bral? No a takto strašia a oblbujú starších ľudí, ktorí Tutkovi naletia zo strachu, že ich nebudú mať kde pomaly pochovať.

 

Vysvetli mi, ako dokáže jeden človek takto manipulovať ľuďmi? To znie ako scifi.

To aj je scifi a raz o tom napíšem knihu. Zastupiteľstva vedie Tutko tak, že poslanci dostanú na papieri to, čo majú prečítať a oni to prečítajú ako také „ovečky“ či spolok hercov. Minule sa jeden z poslancov pomýlil o pár riadkov a čítal úplné bludy. Bolo to celkom vtipné.

 

Je tu tiež veľmi silný pud sebazáchovy a to je príčinou celej manipulácie. Tutko nikdy nepôjde do otvorenej debaty, lebo argumentačne by skončil a väčšinu hlúpostí a klamstiev by v takejto konfrontácii skončilo vyvrátených. Preto volí takúto formu a hovorím, pud sebazáchovy hrá veľmi silnú rolu a vôbec v tom nie je sám.

 

Čo máš na mysli pod pudom sebazáchovy? Kto mu ešte pomáha?

Treba si uvedomiť, že Tutko a ďalší traja poslanci vrátane odstúpeného starostu Ondovčáka sú priamo vystavení podozreniam z podvodu s kanalizáciou v objeme viac ako 200 tis. EUR, čo je obrovská suma peňazí. Peniaze zaplatili, ale kanál sa v roku 2011 v obci vôbec nestaval. Peniaze odišli preč.

 

Predložili sfalšované stavebné denníky, v podstate všetko prasklo. Oni nepotrebujú, aby sa niekto vŕtal v tomto podvode a tak sa rozbehli po obci a strašili ľudí hlúposťami o cintoríne, kultúrnom dome, či obecnom lese.  

 

Dokonca po obci šírili celkom vtipnú karikatúru s rýmovačkou v tom zmysle, že ja budem vtedy starosta, keď skočím z mosta do prosta.  Naozaj veľmi primitívna úroveň, ale nič iné už im ani neostalo.

 

V deň volieb behali po dedine a presviedčali ľudí, ako by mal prísť koniec sveta. Keby sa dalo, aj nebožtíkov by dotiahli k voľbám, len aby ostali pri koryte. (smiech) A vieš čo je ešte zaujímavé?

 

Čo je zaujímavé?

Zaujímavé je, že Tutko nekandidoval už pred dvoma rokmi, ale vtedy podporil Ondovčáka, ktorý v auguste minulého roku odstúpil. A vieš prečo podľa mňa vtedy Tutko nekandidoval?

 

Prečo?

Domnievam sa, že to úzko súvisí s kanalizáciou a s tým, čo sa udialo. Tutko je dosť „vychcaný“ na to, aby niečo také podpísal. Preto podľa mňa vtedy nekandidoval a podporil Ondovčáka. To, čo oni pripravili a nepodpísali, Ondovčák podpísal hneď prvý deň vo funkcii po zložení sľubu. Také niečo by urobil len hlupák alebo osoba na práškoch.

 

Ondovčák im to podpísal a tým dal svoju hlavu do pomyselnej slučky, za ktorú oni potom veľmi umne poťahovali. Výsledkom poťahovania tejto slučky podľa mňa bolo aj jeho náhle odstúpenie z funkcie starostu v auguste minulého roka zo zdravotných dôvodov. O zdravotných dôvodoch ľudia z obce pochybujú, lebo robí šoféra a tam musí mať zdravotný stav v poriadku.

 

Ako to vidíš ďalej?

Vidím to tak, že prídu obrovské problémy, za ktoré budú platiť nie len ľudia v Kvakovciach, ale aj chatári a v konečnom dôsledku na Tutkove chyby a hry doplatíme všetci. V Kvakovciach je obrazne povedané toľko časovaných bômb, že je len otázkou času, kedy vybuchnú. Kvakovce sú jedno mínové pole.

 

Ako vidíš ďalej vývoj udalostí v obciach okolo Domaše?

Chatári aj rekreanti Domaše, ktorých zastupuje združenie, ktorého sme obaja členmi sú rukojemníkmi týchto šialených hier a podvodov, ktoré sa v obciach okolo Domaše dejú.

 

Žiaľ, jediné čo môžeme robiť je na to poukazovať a otvárať ľuďom v týchto obciach oči stále viac a viac.

 

Ktoré obce máš ešte na mysli?

Obrovské problémy sú v Holčíkovciach aj v Novej Kelči. Aj tam vedenia obcí prekročili pomyselné mantinely a aj v týchto obciach pôjde v jesenných voľbách u niektorých ľudí o pud sebazáchovy.

 

Buď konkrétny

Napríklad starostka Novej Kelče pani Mária Telepúnová začala celkom rozumne, ale s pozemkami na pláži predviedla učebnicový príklad „tunelovania“ obecného majetku, keď ich pozamieňala a ešte k tomu aj obec zaplatila zrýchlený vklad do katastra. Transakciu by som nazval „Záchvat zlatej horúčky“, pretože neviem pochopiť, prečo obec ešte zaplatila zrýchlený vklad do katastra. (smiech).

 

Ver mi, príde čas, keď sa chatári aj rybári spamätajú, lebo sa nedostanú vôbec k vode. Len aby nebolo už potom neskoro. Toto by v takej Českej republike nebolo možné, lebo tam by ľudia doslova obliehali obecný úrad a starostku donútili odstúpiť.

 

No a k Holčíkovciam sa vyjadrovať ani nemienim, lebo Michal Flešár predvádza také svetové unikáty, že to by sme naozaj ťažko s výnimkou Kvakoviec hľadali. Verejnosť by bola zhrozená, keby vedela, čo Holčíkovce zaplatili napríklad za právne služby. Za tie peniaze by boli také pláže a vybavenie, že by nám ich závideli široko ďaleko.

 

Ako by si zhodnotil tento stav?

Všetky tieto „tunelovačky a rozkrádačky“ v obciach okolo Domaše majú jednu vec spoločnú. Dedinky sú malé, mladí ľudia v zahraničí makajú aby prežili. Vedenia obcí umne oblbujú tých, čo doma ostali. 

 

Vyciciavajú peniaze z daní chatárov aj občanov a cez predražené dodávky tovarov a služieb posielajú tieto peniaze z obecných účtov preč. Takto to funguje stále dookola a výsledky vidíme v týchto obciach a zúboženom stave na Domaši.

 

Je nejaké riešenie týchto problémov?

Riešenie vidím v tom, že do jesene sa ľudia v obciach spamätajú a začnú uvažovať zdravým gazdovským rozumom. Nemali by hľadať triedneho nepriateľa a cudzích vinníkov, ale musia si pravdivo odpovedať na  to, kto toto všetko v ich obciach a teraz budem vulgárny posral.

 

Sú to chatári a rekreanti, ktorí im platia vysoké dane? Alebo sú to ich vlastní rodáci, ktorí dediny aj Domašu priviedli tam, kde dnes sú a to na pokraj rozvratu?

 

Ľudia v obciach by sa nemali báť otvorene sa pýtať svojich starostov či starostiek, lebo oni sú platení z ich daní a musia si zapamätať jednu vec.

 

Všetci sú tam dočasne a ako im moc ľudia vo voľbách dali, presne tak im ju aj dokážu vo voľbách zobrať. A šancu urobiť si poriadok na svojom gazdovskom dvore budú mať už túto jeseň.

 

Verím, že aj v Holčíkovciach aj v Novej Kelči sa nájde niekto rozumný, kto bude ochotný postaviť sa týmto ľuďom a zastaví ich v tom nivočení, ktoré predviedli a predvádzajú.

 

Ak sa nikto nenájde, tak si všetci ľudia budú musieť „zjesť “ to, čo im títo „banditi“ navarili.

 

Všetci sme dnes spoločne na tenkom ľade. Ľudia, chatári a rybári sa nedostanú k vode, chatári budú platiť vysoké dane a nič za to nebudú dostávať a samotné dediny budú stále upadať. Sme veľmi blízko k takejto realite a preto je najvyšší čas, aby sa široká verejnosť spamätala čím skôr. To je celé.

 

Ďakujem Ti za odpovede

Prosím. Prajem Ti príjemný štúdijný pobyt Dominika na Filipínach. 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát