Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

Ryby na Domaši neberú - zhovárali sme sa s odborníkom Fabiom


08.06.2013 | Článok obsahuje video. Ako sme Vás už informovali, ryby na Domaši nejako neberú. Na Domašu bol minulý týždeň prizvaný špecializovaný odborník, ktorý poodhalil časť problému a prostredníctvom 3D sonara  zistil, že ryby sa nachádzajú v stĺpci a nepribližujú sa ku dnu. Čo na situáciu hovorí niekoľkonásobný víťaz prestížnych rybárskych pretekov na Slovensku, ktorý sa na vlastné oči prišiel presvedčiť, aká je v skutočnosti situácia na Domaši?

Kto je Jakub Fabian alias Fabio?

Rybárčnie je jeho život. Je niekoľkonásobný víťaz prestížnych rybráskych pretekov na Slovensku. Rýbarči od malička a na konte má niekoľko kapitálnych úlovkov. Pôsobil doma aj v zahraničí.

 

Momentálne sa profesionálne aj súťažne venuje lovu kaprov na domácich a zahraničných vodách v Nemecku, Taliansku, Španielsku, Čechách, Poľsku a Maďarsku. Je vlastníkom internetového magazínu zameraného na lov kaprov www.carpclub.sk

 

R O Z H O V O R

 

Fabio, čo hovoríš na vzniknutú situáciu na Domaši?

Teórií, prečo ryby na Domaši neberú je niekoľko. Prvá, ktorú by som uviedol je, že posledné roky bol stav vody v Domaši výrazne pod dlhodobým priemerom.

 

Vzhľadom na skutočnosť, že voda bola spustená sa zmenil tlak, ktorý s určitosťou vplýval na aktivitu ryby. Tento rok je voda v Domaši skoro na maxime čím sa tlak opäť výrazne zmenil. Ryba je žívý tvor a na túto skutočnosť prirodzene reaguje, je z toho jednoznačne zmätená a neprijíma potravu.

 

Ako tomu máme rozumieť, že ryba neprijíma potravu? Z čoho vlastne žije?

Žije z minimálneho množstva prirodzenej potravy, pretože v stave, v akom sa momentálne nachádza jej spomalený metabolizmus nepotrebuje prijímať inú potravu a hlavne nie vo väčšom množstve.

 

Čiže aj keď zakrmíme, nemusí mať ryba na to chuť?

Presne tak. Ak sa dostavia zábery, tak len sporadicky. To nasvedčuje aj minimum ulovených rýb v posledných dňoch na tejto veľkej priehrade.

 

A tá druhá teória Fabio?

Druhá teória spočíva v tom, že pri výraznom poklese hladiny vody brehy zarástli a vznikol nový prirodzený biotop aj s drobnými živočíchmi. Keďže voda tento biotom zaplavila, ryby majú dostatok prirodzenej potravy a preto ignorujú "lakocinky" od rýbárov.

 

V zahraničných štátoch je bežná vec, zažil som to napríklad vo Francúzsku, že hladina vodných nádrží sa na jednu sezónu spúšťa na minimum aby sa stalo presne to, čo sa udialo teraz na Domaši.

 

Brehy za ten rok zarástli a preto je táto voda omnoho úživnejšia, ryby majú prebytok prirodzenej potravy a samozrejme priberajú na hmostnosti, čo je cieľom vo vyspelých štátoch - lov kapitálnych rýb. U nás je to skôr o tom, ako čím skôr zaplniť mrazák.

 

Fabio, kedy sa to podľa Teba ustáli?

Ustálenie potrvá dlhšiu dobu a skutočne to nevie povedať nikto. V prvom rade musí ryba skonzumovať všetko to, čo je prirodzené.  Musí si zvyknúť na tlak, ktorý spôsobuje momentálna výška vody a potom by sa to malo začať pomaly pohýnať.

 

Akú návnadu odporúčaš?

V momentálnej situácii je jedno, akú nástrahu použijete. Väčšina rýb to bude ignorovať. Odporúčam radšej pripraviť sa na sezónu dravcov, ktorá začína 15. júna.

 

Fabio, kde sa momentálne chystáš na ryby?

Momentálne som už deviaty deň na vodnej nádrži Ružín, kde je podobná situácia ako na Domaši. Ale chystám sa do Maďarska na 10 dňovú výpravu s partiou, kým sa na našich vodách situácia ustáli.

 

Neostáva nám nič iné, ako čakať na zlom, kedy ryba začne príjímať potravu od nás rybárov.

 

Fabio, čo by si zaželal rybárom na Domaši?

Všetkým rybárom prajem krásne úlovky v tejto sezóne, nezabúdajte na pitný režim samozrejme všetko v rámci normy a pamätajte, že rybačka nie je len o plnom mrazáku, ale aj o relaxe pri vode a krásnych zážitkoch na ktoré budeme spomínať celý rok mimo sezóny.

 

Džte sa hesla: Iba rybu, ktorú pustíš môžeš opäť chytiť.

 

Ďakujeme Fabio za Tvoje rady a prajeme Ti v mene Teamu domasacity.sk úspešnú sezónu a veľa nových kapitálnych úlovkov.

 

Pozrite si Fabia v akcii

 

 

 

Včerajší úlovok Fabia na Ružíne

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát