Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

ŠOK, ŠOK, ŠOK - chatári na Dobrej sú zdesení


28.06.2013 | Článok obsahuje video: Toto naozaj na Dobrej nikto nečakal a takýto smutný začiatok letnej turistickej sezóny si pamätníci skutočne nepamätajú. Obľúbený a medzinárodne známy podnik na Dobrej Plecháč podľa našich informácií nečakane zmenil majiteľa. Nikto nevie, čo bude ďalej. Čo sa vlastne stalo? Čítajte ďalej

 

Správa o zmene majiteľa Plecháča sa šírila medzi chatármi rýchlosťou blesku. Predsa len dnešná technika robí divy. Ozývajú sa ľudia z Dublinu, Londýna či Berlína. To, čím je pre Parížanov Eifelova veža, alebo pre Newyorčanov Socha slobody, tým je pre chatárov a rekreantov na Dobrej Plecháč.

 

Chatári sú zdesení a rekreačné stredisko Dobrá si bez fungujúceho Plecháča nevedia ani predstaviť. Je to už viac ako 35 rokov, čo tento podnik spríjemňoval letá aj zimy chatárom a návštevníkom Dobrej.

 

Medzi chatármi sa začala šíriť informácia, že nový majiteľ chce podnik zbúrať. Ľudia sú odhodlaní vlastnými telami zabrániť likvidácii tohto podniku. Rekreant Ďoďo z neďalekej obce hovorí, že je ochotný si ľahnúť hoci aj pred bager aj so  svojou partiou, keď to bude potrebné ale búrať nikto nič nebude. Nový majiteľ môže byť vlastník, ale Plecháč je niečo viac. Je to kultúrne dedičstvo nás všetkých dodáva Ďoďo na záver chlípajúc obľúbené krabičkové vínko.

 

Ako túto šokujúcu správu prijali chatári? Zdesenie je slabý výraz

 

Pani Ľubka

Pani Ľubica je už síce žena v rokoch a vdova, ale na Plecháč nedá dopustiť. V tomto podniku som stretla svojho manžela. Vyhral súťaž v pití piva, bol to jednoducho frajer. Ani v poldecákoch sa mu nikto nevyrovnal. Plecháč jej muža dal aj vzal. Viete, on bol VIP zákazník a cirhóza je cirhóza. Ale boli to krásne roky, nostalgicky spomína Ľubka.

 

Pani Erika

Kamarátka pani Ľubky pani Erika je rozvedená žena v domácnosti. Na Plecháč má tiež krásne spomienky. Paradoxne tam tiež ako pani Ľubka stretla svojho manžela Miška. Bolo to už pred viac ako dvadsiatimi štyrmi rokmi. Jej exmanžel Mišo ju zbalil práve v Plecháči, pretože bol pravidelným víťazom miestnych bitiek.

 

Boli to krásne roky hovorí Erika. Žiaľ, po čase Mišo začal biť aj ju a to bolo aj dôvodom ich rozvodu. Jej exmanžel navštevuje Plecháč pravidelne a ľudia ho tam videli aj v minulom roku.

 

Pani Erika už do Plecháča od rozvodu nechodí, z čoho je veľmi smutná. Prečo? Bojí sa, že tam stretne exmanžela Miša a riskovať monokeľ od neho sa jej nechce. Ale na Plecháč má aj tak tie najkrajšie spomienky. Je to kus môjho života a na to sa nezabúda dodáva v závere rozprávania.

 

Martin s Aničkou

Chatár Martin s manželkou Annou sú už na dôchodku ale správa o Plecháči sa ich hlboko dotkla. Tiež nevedia, čo bude ďalej a sezóna bez Plecháča nie je to pravé orechové. Pani Anna si nevie predstaviť, ako bez hudby z Plecháča zaspí. Najprv to bolo ťažké, lebo som sa hlboko v noci budila so strachom, že je zemetrasenie. Už som si však na tie tlakové vlny dídžeja zvykla a dnes viem, že mi to bude chýbať.

 

Dokonca sme sa aj s manželom vždy o druhej ráno stavili, či sa dídžejovi podarí narušiť statiku Plecháča, alebo nie. Ja som vždy verila súdruhom staviteľom a doteraz som vyhrala nad manželom, ktorý fandil dídžejovi.

 

Krásne bezsenné noci pri splne mesiaca, na to sa jednoducho nedá zabudnúť. Jej manžel dodáva, že aspoň vedeli, kde mali hľadať ich vnučku. Ich vnučka totiž intuitívne vyhľadávala hudbu práve z Plecháča a oni vedeli, že je tam v bezpečí a že ráno ju nájdu práve v okolí tohto zariadenia. No neviem, kde ju teraz budeme hľadať hovorí chatár Martin na záver.

 

Čo bude s dídžejom - drtičom plechov?

Známy dídžej z Plecháča, ktorý systematiky tlakovými vlnami narúšal statiku tohto, ale aj okolitých objektov už niekoľko rokov, ostal zo šokujúcej správy podľa našich informácií poriadne zaskočený. Očakáva, čo sa bude diať ďalej. Predsa len, Plecháč mal fantastickú akustiku ktorú ocenili nielen návštevníci, ale aj množstvo chatárov, ktorí sa naučili spať do rytmu.

 

Chatári to tak nenechajú - vzniká iniciatíva

Medzi chatármi vzniká iniciatíva na zápis Plecháča do Svetového kultúrneho dedičstva chatárov. Predsa len s týmto zariadením je spojených až priveľa spomienok na to, aby to ostalo bez povšimnutia.

 

Kto je nový majiteľ a čo plánuje?

Novým majiteľom má byť Prešovčan, ktorý prevádzkuje zariadenie podobného charakteru na železničnej stanici. Zisťujeme podrobnosti a o jeho zámeroch s obľúbeným Domašským zariadením Vás budeme informovať. Vy vyjadrite názor v novej ankete. 

 

 Pripomeňme si jednu z posledných akcií v tomto obľúbenom podniku

v čase, keď nikto netušil, že bude posledná

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát