Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

Starosta Kvakoviec Ján Ondovčák odstúpil z funkcie


05.08.2013 | Je to skutočne tak, starosta obce Ján Ondovčák odstúpil z funkcie starostu obce k 1.8.2013. Rozhodnutie sa nedá vziať späť a obec Kvakovce čakajú opäť nové voľby starostu. Čo stojí v pozadí demisie a kto prevzal dočasne funkciu starostu? Čítajte ďalej. 

 

 

Aký je oficiálny dôvod demisie starostu? 

Oficiálnym dôvodom demisie starostu obce sú zdravotné dôvody. 

 

Čo sa hovorí o skutočných dôvodoch? 

Polícia vyšetruje viaceré podozrenia z podvodov a zneužitia právomocí verejného činiteľa. Predražené nákupy a neoprávnené úhrady faktúr za desaťtisíce EUR.

 

V prípade dokázania viny by Ondovčákovi hrozil trest odňatia slobody na 2 až 5 rokov a v prípade odsúdenia automatická strata mandátu starostu. 

 

Problémov je také množstvo, že sa situácia stala neudržateľnou a udialo sa radšej to, čo sa udialo, že starosta odstúpil sám. Aspoň tak to hovoria ľudia. Aké sú skutočné dôvody ukáže čas. 

 

Organizovaná skupina s divadelným predstavením? 

Podľa dobre informovaného zdroja údajne existuje neformálne združenie, ktoré tvoria tri osoby. Členmi tohto spolku sú Ján Odnovčák - odstúpený starosta a poslanci Ján Tutko a Jaroslav Dupaľ plus osoba, ktorej meno zatiaľ nezverejníme.

 

Medzi ľuďmi sa dokonca hovorí, že existuje medzi nimi tajná písomná dohoda. Či je to však pravda, musia zodpovedať oni. 

 

Tieto tri osoby podľa nášho zdroja fungujú ako organizovaná skupina, konajú v zhode s klasickou hrou na dobrého a zlého. Každý jeden krok tieto osoby koordinujú, vymieňajú si všetky informácie a manipulujú verejnou mienkou v obci. 

 

Prehadzujú si funkciu starostu ako štafetový kolík 

Divadelné predstavenie v zmysle "Každý chvíľku ťahá pílku". Takto údajne znie dohoda medzi troma funkcionármi obce. 

 

Jaroslav Dupaľ ako zastupujúci starosta odovzdal "štafetový kolík" Jánovi Odnovčákovi. Ten pôsobil od začiatku prakticky ako "biely Trójsky kôň", ktorý prvý deň vo funkcii starostu posvätil najväčší podvod v histórii obce Kvakovce. 

 

Išlo o výstavbu kanalizácie v objeme viac ako 200 tisíc EUR, keď sa nič v roku 2011 nepostavilo a peniaze sa vyplatili (pozn. prípad nie je ukončený).

 

Všetky doklady pripravil na podpis Ondovčákovi práve Jaroslav Dupaľ v spolupráci s Jánom Tutkom. 

 

PráveTutko s Dupaľom kryli Ondovčákovi chrbát a všetky netransparentné veci odsúhlasovali v zastupiteľstve.

 

Úloha "bieleho koňa" Ondovčáka bola jednoduchá. Dotiahnuť veci súvisiace s kanalizáciou ( sfalšované stavebné denníky ) a odovzdať "štafetový kolík" ďalšej osobe zo skupiny, ktorou je Ján Tutko - poslanec.

 

Takéto veci mohol riešiť len člen organizovanej skupiny, pretože normálne uvažujúci starosta by bral od podvodov ruky preč. 

 

Im blízky človek tvrdí, že situácia bola v skutočnosti neudržateľná a obávali sa, že starosta môže byť obvinený. Preto Ján Ondovčák akože odstúpil zo "zdravotných dôvodov" a hladko odovzdal funkciu najväčšiemu "gaunerovi" z obce Tutkovi.

 

Tutko viedol obec Kvakovce 12 rokov. Pripomeňme, že Ján Tutko rozpredal všetky pláže v stredisku Dobrá a zamedzil chatárom a verejnosti prístup k vode. 

 

Čo bude s Ondovčákom? 

Hovorí sa, že Ján Ondovčák neodovzdal funkciu len tak pre nič za nič a vdzal sa platu viac ako 1170,- EUR bez nároku na odstupné.

 

Odmenou mu vraj má byť prísľub na invalidný dôchodok, ktorý by mal dostať v najbližších mesiacoch a ľudia v dedine už o tom verejne hovoria. Či je toto tvrdenie pravdivé ukážu najbližšie mesiace. Bude jednoduché odsledovať, či sa Ondovčák vráti na kamión, alebo sa z neho stane invalidný dôchodca. 

 

Kto Ondovčáka nahradí? 

Nahradí ho jeho zástupca, bývalý čašník z Vranovského Rozkvetu Ján Tutko, ktorého si aj sám vybral za svojho zástupcu. To len ešte viac potvrdzuje teóriu o organizovanej skupine a "štafetovom kolíku". Až do predčasných volieb bude Ján Tutko poberať Ondovčákovú mzdu vo výške viac ako 1170,- EUR. 

 

Kedy budú voľby?

Predčasné voľby vyhlási predseda NR SR a pravdepodobne sa uskutočnia v mesiaci január - február 2014. 

 

Zodpovednosti sa nezbavia

Ján Ondovčák, Jaroslav Dupaľ a Ján Tutko vrátane ďalších dvoch poslancov Magnusa a Humeníka nesú plnú zodpovednosť za kauzu výstavby kanalizácie a úhrady viac ako 200 tisíc EUR v roku 2011 za práce, ktoré sa v danom roku vôbec nevykonali.

 

Odstúpením starostu Ondovčáka sa na ich zodpovednosti nič nemení. Bude veľmi zaujímavé sledovať ich správanie sa v kauze už v najbližších týždňoch. 

 

Odstúpený Ján Ondovčák

sa prípadnej trestnej zodpovednosti demisou nezbaví

 

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát