Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Starostu Holčíkoviec Michala Flešára uznali za vinného pre porušenie zákona


11.02.2014 | Člen združenia Chatárov a rekreantov Domaše Kamil Oravec vyhral spor so starostom Holčíkoviec Michalom Flešárom, ktorého uznali vinným z porušenia zákona.  Mladý človek porazil dlhoročného starostu a dokázal mu, že zákon platí aj pre neho. O čo v spore išlo a ako to začalo? Čítajte ďalej. 

 

 

Kamil Oravec je mladý človek – chatár z Domaše. Na Domašu chodí dlhé roky a nie je spokojný, ako to v niektorých strediskách vyzerá. Začal sa pýtať nepríjemné otázky a nakoniec vyhral. Aj jeho príklad poukazuje na to, že starostov sa netreba báť a sú to práve starostovia, ktorí sa musia báť nespokojnosti občanov.

 

Ako to začalo?

Na jar minulého roku prebiehala akcia združenia chatárov, v ktorom boli hodnotené strediská na Domaši a ich pripravenosť na letnú turistickú sezónu.

 

Najhoršie v hodnotení dopadla práve obec Holčíkovce pod vedením Michala Flešára z dôvodu obrovského neporiadku, ktorý sa v rekreačných oblastiach Monika a Eva nachádzal.

 

Starosta obce Holčíkovce pán Michal Flešár, ktorý dopadol v hodnotení najhoršie zo všetkých dostal list, v ktorom mu člen Združenia chatárov Kamil Oravec položil niekoľko otázok týkajúcich sa hospodárenia obce práve pod jeho vedením.

 

Pýtal sa starostu na jeho plat, príjmy z daní z rekreačnej oblasti, chcel vidieť zmluvy o predaji lode, príjmy z festivalu a štruktúru výdavkov obce.

 

Nie je totiž možné, aby ľudia obci platili a skoro nič za to nedostávali.

 

Ako reagoval Michal Flešár?

Podráždene.  Zo všetkých síl sa snažil neposkytnúť informácie o hospodárení obce pod jeho vedením, k občanovi Kamilovi Oravcovi sa správal arogantne. Spochybňoval existenciu združenia chatárov a to aj napriek tomu, že je registrované Ministerstvom vnútra a stále sa na niečo vyhováral. Dokonca sa starosta obával, že informácie budú zneužité.

 

Kamil Oravec stratil trpezlivosť a na starostu podal sťažnosť pre porušenie Zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

 

Ako to dopadlo?

Michala Flešára uznali za vinného pre porušenie zákona a mal zaplatiť pokutu. Voči rozhodnutiu sa odvolal, pričom odvolací orgán potvrdil rozhodnutie prvostupňového orgánu v plnom rozsahu. Znamená to, že Michala Flešára uznali za vinného a  navyše bude musieť zaplatiť pokutu.

 

Na obrázku: Michal Flešár - starosta Holčíkoviec

 

 

 

 

Rozhovor s Kamilom Oravcom

členom združenia chatárov a rekreantov Domaše. 

 

Prečo si žiadal o informácie?

Pán starosta si musí uvedomiť, že on je tu pre nás občanov a keď sa mu to nepáči, nech odstúpi. On je platený z našich daní a ja nie som zvyknutý, aby so mnou niekto takto arogantne jednal.

 

Dostal si nakoniec informácie?

Áno, dostali sme nakoniec to, čo sme žiadali, ale bolo treba vydržať. Starostovia počítajú s tým, že to ľudia vzdajú, ale sú na veľmi veľkom omyle. My sme to nevzdali a výsledok sa dostavil.

 

Ako s Tebou starosta jednal?

Snažil som sa mu zatelefonovať, no ale z jeho správania som bol zhrozený. Som podstatne mladší od neho ale povedal som si, že takému človeku, čo predal loď za smiešne peniaze neustúpim ani o centimeter. Hanba.

 

Pýtal som sa sám seba, či je toto vôbec normálne, že občanov zastupuje taký človek. Neviem, čo sú Holčíkovčania za ľudia, ale ak je tento človek ich reprezentantom, tak to im dobré meno nerobí. Mali by sa spamätať. Aj to, že ho uznali za vinného o niečom svedčí.

 

Malo zmysel žiadať doklady od starostu?

Jasné, že to malo zmysel. Dnes všetci vieme, že peniaze v Holčíkovciach sú, len ich rozhadzujú na všetky strany a sa strácajú.

 

Starostov plat je cez 2 tisíc EUR mesačne a ešte bude arogantne podskakovať? Čo si myslí, že zvýši hlas a sa zľakneme? Jeho? Veď je to traper (pozn. red. trapný ). Viete koľko treba robiť živnostníkovi na 2 tisíc EUR mesačne? Holčíkovčania by sa mali viac zaujímať čo sa to u nich v obci deje.

 

Čo by si odkázal ľuďom, ktorí bojujú vo svojich obciach?

Aby sa nebáli, lebo sa nemajú čoho a koho báť. Pravda sa ukáže, aj keď to niekedy dlhšie trvá. Vydržte a výsledok sa určite dostaví. Starostovia žijú z Vašich peňazí a preto im ide o veľa.

 

Ľudia si musia uvedomiť, že starostovia sú tam pre nich a nie ľudia pre starostov. Ak budú slušní ľudia arogantným podvodníkom ustupovať, tak na to nakoniec všetci doplatíme a ešte si to aj zaplatíme, lebo vždy to zaplatia obyčajní ľudia ako my. 

 

Takže nebojte sa, otravujte ich a keď Vám Váš starosta tají doklady, budete vedieť, že vo Vašej obci sa robí niečo nekalé, lebo ináč by to starosta netajil.

 

Budeš v tom pokračovať?

Jasné že budem a hovorím, že nie som sám čo mi dianie v obciach pri Domaši lezie poriadne na nervy. Je veľmi veľa ľudí, čo je nespokojných a uvidíte, ako sa za chvíľu začnú ozývať. 

 

Na obrázku:

 Kamil Oravec - mladý človek, ktorý dokázal Michalovi Flešárovi, že zákon

platí aj pre neho. V ruke  drží rozhodnutie, ktorým bol starosta Holčíkoviec

uznaný za vinného pre porušenie zákona a musí zaplatiť pokutu. 

 

 

 

 Rozhodnutie tu:

 

          

     

 

Informácia pre verejnosť:

Chatárka Andrea z Novej Kelče a členka združenia Chatárov a rekreantov Domaše pracuje ako právnička v štátnej správe v Košiciach. Pripravuje manuál pre nespokojných občanov. Ľudia dostanú presné informácie, ako bojovať s podvodmi v samospráve. Už v najbližších dňoch zverejníme:

 

  • Vzory žiadostí o informácie
  • Ako postupovať, keď Vám starosta neodpovie. Kde sa sťažovať.
  • Naučíme Vás, na čo sa pýtať a z akých dokladov zistíte, či odtekajú z obce peniaze

 

To všetko už v najbližších dňoch. 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát