Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je pondelok 8. júla 2024, meniny má Ivan a zajtra Lujza.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 18 dní.

V Kvakovciach zvýšili chatárom daň od cca 12 do 25 percent


08.04.2013 | Mnohí z chatárov nás upozornili na fakt, že po obdržaní daňového výmeru od obce Kvakovce na rok 2013 boli doslova šokovaní. Daň stúpla v porovnaní s minulým rokom od cca. 12 % do 25 %. To však nie je všetko. Poľnohospodári si priplatia skoro o necelých 100 % viac za ornú pôdu, ako tomu bolo v roku minulom. Ľudia v dedine aj chatári sa búria a považujú to za nehoráznosť. Čítajte ďalej. 

 

Tomu sa už povie vrchol drzosti. V čase krízy, keď všetky obce a mestá šetria, aby nemuseli ľuďom zvyšovať dane, Kvakovská samospráva to robí presne opačne. Zvyšuje ľuďom dane, aby nemusela šetriť na sebe.

 

Márnotratný štýl fungovania Kvakovskej samosprávy tak budú musieť zaplatiť chatári, občania obce a čo je najväčším prekvapením, tak aj poľnohospodári. Tí si priplatia dokonca o skoro necelých 100 % viac, ako v roku minulom.

 

V Kvakovciach rovnako ako vo Vysokých Tatrách

Ak by to mal chatár hodnotiť podľa výšky dane, mal by pocit, že sa nachádza vo Vysokých Tatrách. Porovnali sme výšku dane v jednotlivých mestách s výškou dane v Kvakovciach a výsledky sú šokujúce. Chatári na Dobrej platia za chatu rovnakú daň, ako majitelia luxusných chát vo Vysokých Tatrách. Kvakovce majú dokonca v niektorých prípadoch niekoľko násobne vyššiu daň, ako krajské mesto Prešov, či okresné mesto Vranov nad Topľou.  Pozrite si prehľadnú tabuľku a porovnajte výšku dane v mestách s Kvakovcami.

 

Tabuľka č. 1: Kvakovce majú rovnakú daň za chatu ako v meste Vysoké Tatry, pričom v porovnaní s Vranovom je daň v Kvakovciach vyššia skoro o 200 %.  

 

Porovnanie dane za rekreačné chaty
Názov obce / mesta Eurá za 1 m2
Prepočet na koruny za 1m2
Prepočet na 100 m2
Vysoké Taty 0,90 € 27,11 SKK 2 711,00 SKK
Prešov 0,80 € 24,10 SKK 2 410,00 SKK
Vranov nad Topľou 0,35 € 10,54 SKK 1 054,00 SKK
Kvakovce 0,90 € 27,11 SKK 2 711,00 SKK

 

Tabuľka č. 2: Vo Vysokých Tatrách je daň za stavebný pozemok skoro o 250 % nižšia ako je daň za stavebný pozemok v obci Kvakovce.  

 

Porovnanie dane za stavebný pozemok
Názov obce / mesta Eurá za 1 m2
Prepočet na koruny za 1 m2
Prepočet na 100 m2
Vysoké Taty 0,09 € 2,80 SKK 280,00 SKK
Prešov 0,14 € 4,16 SKK 416,00 SKK
Vranov nad Topľou 0,20 € 5,88 SKK 588,00 SKK
Kvakovce 0,33 € 9,97 SKK 997,00 SKK

 

Čo dostávajú chatári vo Vysokých Tatrách?

Majú k dispozícii množstvo zjazdoviek a turistických chodníkov. V blízkosti sú akvaparky a cyklistické chodníky. Verejné osvetlenie svieti nepretržite počas celého roka, mesto sa stará o zimnú údržbu. K dispozícii je veľa atrakcií pre deti, jaskyne a bežecké trasy.

 

Čo dostávajú chatári v Kvakovciach?

Okrem rovnakej dane ako vo Vysokých Tatrách nedostávajú chatári skoro nič. Uplynulé dve sezóny nebola v Domaši voda. Neexistuje verejný kemping, rozbité a poľné cesty k chatám, zimná údržba ciest je len výnimočná ( v čase plesu ), verejné osvetlenie starosta zapína len príležitostne, všade je neporiadok a odpadky, verejné plochy sa nekosia a zarastajú krovím. Žiadne akvaparky a žiadne detské ihriská.

 

Čo musia platiť chatári ešte okrem dane?

Okrem dane chatári na Dobrej platia ešte poplatky za vývoz odpadu, ktoré sú vyššie ako v niektorých mestách a obciach, kde ľudia žijú trvalo celý rok. Poplatky za vývoz odpadu platia chatári ešte k dani navyše v sume okolo 20 - 30 EUR. Tu však treba povedať, že sa jedná o objektívnu príčinu, nakoľko samospráva obce Kvakovce vzhľadom na zložitosť strediska nevie ináč zabezpečiť vývoz odpadu zo strediska a preto sú náklady také, aké sú. Je tiež potrebné oceniť čiastočný separovaný zber PET fliaš, ktorý obec zaviedla v minulom roku, čím ušetrila nejaké náklady.

 

Už tretí úver za posledný rok 

Obecné zastupiteľstvo v priebehu roka schválilo  v poradí už tretí úver. Ten posledný – kontokorentný vo výške cca. 20 tisíc EUR bol na údajne na prechodné obdobie, pretože obec podľa starostu obce Jána Ondovčáka nemala na výplaty.

 

Čo robia v Kvakovciach s peniazmi?

Takto sa rozumný gazda nespráva. Pripomeňme len, že starosta bol v minulom roku nespokojný s výškou svojho platu, lebo poberá základný plat podľa zákona a podľa jeho vlastných slov ako vodič kamiónu zarábal viac. Chatári musia platiť vyššie dane, obec sa zadlžuje úvermi, to však starostovi a poslancom nebráni schváliť dotáciu 500,- EUR pre starostovu svokru. Rovnako zástupca starostu obce Ján Tutko si napríklad necháva vyplácať z obecných peňazí nemalú odmenu každý mesiac.

 

Čo na to chatári?

Chatári sú z výšky dane pobúrení. Pán Juraj otvorene píše, že je dôchodca a takúto daň neplatí v Košiciach ani za rodinný dom ako tu za chatu. Rovnaký názor ako pán Juraj má väčšina chatárov. Dôchodkyňa pani Eva z Vranova nad Topľou znechutene hovorí. Čo sa tam už načisto zbláznili? Nech mi prídu aspoň cestu opraviť, veď sa nemôžem dostať k chate čo cestu voda vymyla. Banda jedna podvodnícka ... nahnevane hromží.

 

Pani Júlia vychováva 2 malé deti a chatu zdedili po rodičoch. Manžel dochádza za prácou do Čiech. Všetko je drahé a takýto výmer za chatu? Za byt platím oveľa menej. Boli sme na chate cez sviatky, všade strašný neporiadok, človek doslova po blate chodí a za to mám platiť? Po ceste lampy nesvietia. Za toto mám platiť? Starosta by tu mal prísť pozrieť sa na ten bordeľ. Je to jedno sv..stvo čo sa tu deje.

 

Čo na to poľnohospodári?

Reálne tu hrozí, že ľuďom v obci vrátia pozemky, nech si na nich gazdujú, keď majú takéto "múdre" vedenie obce. Kto to kedy videl, 2 roky sucho, úroda slabá, veď to je doslova zderstvo zvýšiť takto daň.

 

Kto hlasoval za vyššiu daň pre ľudí?

  1. Ján Tutko - zástupca starstu obce hlasoval ZA
  2. Viktor Humeník - poslanec hlasoval ZA
  3. Zdenko Magnus - poslanec hlasoval ZA
  4. Ján Ondovčák - starosta obce - neprítomný, VZN podpísal a schválil, čím vyjadril svoj súhlas. 

 

Na obrázku dole:Starosta obce Ján Ondovčák. Chatárom aj občanom zvýšil daň. Má na svedomí niekoľko káuz, nespokojný bol s výškou svojho platu a naposledy spôsobil dedinský škandál, keď vyplatil 500 EUR svojej svokre, ktorá je predsedníčkou miestneho združenia.

 

Po kliknutí sa obrázok zväčší

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát