Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je sobota 6. júla 2024, meniny má Patrik, Patrícia a zajtra Oliver.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 20 dní.

V Novej Kelči lámu rekordy. Kotolňa za 285.000 EUR.


29.05.2014 | Dedinka s 350 obyvateľmi uskutočnila investície, nad ktorých ekonomickosťou a efektívnosťou súdny človek len neveriacky pokrúti hlavou. Po multifunkčnom ihrisku za cenu štyroch rodinných domov v obci sa môže dedina pochváliť aj najdrahšou kotolňou v širokom ďalekom okolí. Neveríte? Čítajte ďalej. 

 

Občania, chatári a rekreanti platia v obciach v okolí Domaše nemalé dane a poplatky. Peniaze ľudí sa ale strácajú v neprehľadnej štruktúre predražených dodávok a služieb.

 

Viete si predstaviť, že za kotolňu vo svojom rodinnom dome zaplatíte viac peňazí, ako je hodnota celého domu? Asi je to ťažká predstava. V Novej Kelči na obecnom úrade to dokázali a postarali sa o novú senzáciu regiónu. 

 

Čo zverejnila starostka obce?

V rokoch 2007-2008 sa zrealizovala rekonštrukcia kotolne, ktorá bola prerobená na vykurovanie na drevnú štiepku. Rekonštrukcia bola vykonaná dodávateľsky. Celkové náklady na jej realizáciu boli 8,5 mil, pričom príspevok z Environmentálneho fondu bol vo výške 4 mil. Sk. (zdroj: novakelca.sk/-zrealizovane-akcie-a-projekty)

 

Na kotolňu napojili obecné budovy ako obecný úrad, ktorý má veľkosť rodinného domu, budovu materskej škôlky, byt atď. Neskôr bol na kotolňu napojený aj kostol a dom smútku. 

 

Rozmenené na drobné

Nová Kelča získala na novú kotolňu dotáciu z Enviromentálneho fondu 4 milióny korún. Investícia stála podľa údajov zverejnených starostkou obce 8,5 milióna. Ostalo teda zaplatiť ešte 4,5 milióna korún. Podľa dostupných informácii z obce zvyšnú časť financovali aj prostredníctvom úveru.

 

V praxi to znamená, že to všetko zaplatili občania, chatári a rekreanti, ktorí obci platia dane a poplatky. 

 

Starostka uvádza sumu investície v slovenských korunách, my ju prepočítame na eurá, t.j. 8,5 milióna korún je po prepočte 285.148,- EUR. 

 

Kde je efektivita a logika investície?

Bežný kotol na plyn, ale aj na tuhé palivo (drevo) dnes stojí od 2 do 5 tisíc EUR. Aby sme pripustili určitú toleranciu, povedzme, že nový kotol by stál 10 tisíc EUR a to už by bol poriadne luxusný kotol - automat. 

 

Každý, kto má v dome kotol na plyn, alebo tuhé palivo vie, koľko do nového kotla investoval a náš odhad je úplne reálny. 

 

To znamená, že pri kúpe kotla na plyn, alebo na drevo za 10 tis. EUR by obec Nová Kelča mala k dispozícii rovných 275.000,- EUR. Toľko peňazí by logickým uvažovaním usporili. 

 

Pripomeňme, že nová kotolňa na štiepku tiež potrebuje svoje vstupné náklady, lebo aj kúpa respektíve spracovanie štiepky tiež stojí peniaze. Jedným slovom, ani teplo vyrobené zo štiepky nie je zadarmo. 

 

Mohli topiť plynom 91 rokov

Budova obecného úradu aj materskej škôlky je zateplená s vymenenými oknami. Každý, kto býva v rodinnom dome vie veľmi presne, koľko ho stojí plyn, resp. drevo na vytápanie počas celého roka. Obecné priestory sa navyše cez víkendy a v noci vytápať nemusia. 

 

Pripusťme, že obec Nová Kelča by za vytápanie obecných budov zaplatila či už za drevo, alebo za plyn 3 tisíc EUR ročne. 

 

Znamená to teda, že ak by v obci Nová Kelča rozmýšľali a kúpili kotol napríklad na plyn za 10 tis. EUR, tak by z usporených peňazí (275 tis. EUR) mohli vytápať v obci plynom dlhých 91 rokov. 

 

Absurdnosť investície "bije do očí"

Je veľa obcí, ktoré ako palivo používajú štiepku. Ale zaplatiť za kotoňu na štiepku 8,5 milióna korún, pričom za tieto peniaze by mohli topiť plynom 91 rokov, to je extrém, aký nemá obdobu. 

 

Netreba zabudnúť, že aj nová rekordne drahá kotolňa má svoju životnosť približne 10 - 15 rokov. To znamená, že o 15 rokov bude treba opäť investovať do opráv, respektíve do inovácie starých technológií. 

 

Pokojne môžeme konštatovať, že obec Nová Kelča zaplatila za kotolňu možno viac peňazí, ako je hodnota všetkých obecných budov, ktoré sú na túto kotolňu napojené a toto je extrém, aký nájdeme len veľmi ťažko. 

 

Nech si odpovie každý sám? 

Súdny človek si musí položiť jednoduchú otázku. Zaplatila by starostka obce Bc. Mária Telepúnová toľko peňazí za kotolňu, ak by išlo o jej vlastné peniaze? Investovala by zo svojho rodinného rozpočtu takúto sumu? 

 

Urobila to starostka vedome, alebo nevedome? Ide o tunelovanie peňazí ľudí, alebo nie? Je to rozumná investícia, alebo hlúposť? Čo bolo cieľom tejto investície? Má táto investícia svoju logiku, alebo nemá? Je táto investícia primeraná na dedinku s 350 obyvateľmi? Vedeli o tom poslanci obce, alebo nie? Na to nech si odpovie každý sám. 

 

Čo mohli za to mať?

Ak by v Novej Kelči starostka aspoň trochu uvažovala a peniaze občanov, chatárov a rekreantov neinvestovala do extrémne predraženej kotolne, ale investovala rozumnejšie napríklad do rozvoja cestovného ruchu, mohli nájsť ľudia novú prácu a dedina svoj nový zmysel.  

 

Tak majú jednu z najdrahších kotolní, ktorá sa im o pár rokov možno pokazí.  Cestovný ruch, z ktorého by mali dlhodobé príjmy sa vďaka nerozumnosti starostky topí v problémoch a ľudia sedia doma bez práce. 

 

"Blahoželáme"

 

Ilustračný obrázok:

ako sa hospodári v niektorých obciach okolo Domaše s peniazmi ľudí

 

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát