Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Veľká pozemková lúpež na Dobrej - padol rozsudok


08.05.2014 | Článok obsahuje video: Starosta Kvakoviec Ján T. spáchal podvod a hrubým spôsobom okradol dôchodcov a ich rodiny o ich celoživotný majetok. Tvrdia to rozhorčení rodinní príslušníci okradnutých a za pravdu im dáva aj Rozsudok Okresného súdu vo Vranove n. Topľou, zo dňa 10.2.2014 vo veci predaja pláží v stredisku Domaša Dobrá.  Čítajte ďalej. 

 

Rozsudok v prospech okradnutých

Súd sa vliekol neuveriteľných deväť rokov od roku 2005 z dôvodu znaleckého dokazovania, ale aj iných objektívnych príčin ako je úmrtie jednej z poškodených.

 

Verdikt súdu má dlhých 30 strán a stále nie je právoplatný.  Jedna z okradnutých dôchodcov pani Helena Č. sa už spravodlivosti nedožila.

 

Dôkazy, ktoré vyplávali počas pojednávania na povrch potvrdzujú, že Ján T. ako starosta obce Kvakovce vážne pochybil a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou spáchal podvod.  

 

Ako to začalo?

Veľká pozemková lúpež na Dobrej sa udiala ešte v roku 2002. Pôvodní obyvatelia z Dobrej nad Ondavou mali listy vlastníctva k pozemkom, ktoré slúžili ako kemping a nachádzali sa v zátoke v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá.

 

Ľuda sedeli doma a nič netušili, že ich pozemky sa v tichosti prepísali na obec Kvakovce, ktorej starostom bol Ján T.  

 

Ten tieto pozemky bývalých pláží následne z vlastníctva obce Kvakovce rýchlo odpredal  za 200,- Sk za jeden meter štvorcový podnikateľovi z Hanušoviec nad Topľou Štefanovi S. 

 

Čo sa dialo potom? Na plážach sa mali stavať chaty

Na pozemkoch, ku ktorým mali ľudia platné listy vlastníctva sa začala stavať cesta, bolo vybudované oplotenie a ľudia sa nevedeli dostať k svojmu majetku. Vlastníci, chatári aj rekreanti mali zamedzený prístup k vode.

 

Dôchodcovia a ich rodiny zistili, že tisícky metrov štvorcových pozemkov  im ukradli a na katastri už ako vlastníci nefigurovali.

 

Na obrázku: ukradnuté pozemky

 

 

 

Ako na to ľudia prišli?

Predstavte si, že váš pozemok niekto predáva na výstavbu chát a vy sa o tom celom dočítate v novinách. Presne takto na to prišiel jeden z vlastníkov, ktorý si všimol nenápadný inzerát, v ktorom bol ponúkaný aj jeho pozemok na odpredaj.

 

Inzerát bol uverejnený v novinách Prešovský Večerník. V inzeráte bolo telefónne číslo zamestnanca Kvakoviec a poradcu Jána T. Ten v pracovnom čase ako realitný maklér núkal pozemky bývalých pláží na výstavbu chát približne po 900,- SK za 1 m2.

 

Kvakovského realitného makléra pri ponúkaní pozemkov zachytila aj skrytá kamera televízie Markíza z jej investigatívnej relácie Paľba. 

 

Okradnutí dôchodcovia a ich rodiny začali konať

Medzi okradnutých vlastníkov pozemkov patril aj dôchodca pán Štefan Gajdoš. Doma mal platný list vlastníctva a aj keď nikomu nič nepredal a ani nepodpísal, pozemok už nevlastnil. Jeho pozemok mu ukradli. 

 

Ako hovorí jeho ďalší rodinný príslušník Róbert Čižík, Ján T. jeho nebohú matku nechutne a drzo okradol a také niečo sa odpúšťa veľmi ťažko. O to zvlášť, keď sa jeho matka pre celú vec veľmi trápila a spravodlivosti sa už nedožila. 

 

Okradnutí dôchodcovia a ich rodiny zažalovali kupca - Štefana S.

Po prevalení podvodu okradnutí občania podali žalobu na Okresný súd vo Vranove nad Topľou. Na liste vlastníctva bol vyznačený súdny spor o určenie vlastníctva a pozemky sa stali nepredajné.

 

Súd sa vliekol dlhých 9 rokov. Počas súdneho sporu sa vykonalo viacero znaleckých posudkov, všetky skončili v neprospech kupujúceho a starostu Jána T. 

 

Ako rozhodol súd?

Súd dal za pravdu okradnutým občanom a vyhlásil zmluvu za absolútne neplatnú. Verdikt súdu má dlhých 30 strán. Počas procesu vyplávali na povrch nové dôkazy, z ktorých ostali okradnutí občania doslova šokovaní.

 

Z rozsudku Okresného súdu vo Vranove nad Topľou:

 

Výpis z rozsudku sudkyne zo dna 10.2.2014 str. 28 ods. 2

 

Kúpnu zmluvu ktorou obec Kvakovce predala žalovanému spornú parcelu zo dňa 19.11.2002 je potrebné považovať za absolútne neplatnú. Obec nebola vlastníkom spornej nehnuteľnosti. Ďalej bolo v konaní preukázané, že v zmysle platnej právnej úpravy s predajom nehnuteľného majetku obce nebol daný súhlas obecného zastupiteľstva. V článku 7 uvedenej Kúpnej zmluvy je uvedené, že je prijatý súhlas obecného zastupiteľstva. Tento súhlas obecným zastupiteľstvom však bol prijatý až 20.11.2002, nie tak, ako je uvedené v kúpnej zmluve. 

 

Z listín doručených súdu zo Správy katastra Vranov nad Topľou sa nenachádza súhlas Obecného zastupiteľstva Kvakovce s predajom nehnuteľnosti. Ďalej v článku 7 uvedenej Kúpnej zmluvy je uvedené číslo uznesenia 70/2002 zo dňa 17.9.2002. Uvedené Uznesenie však bolo až 19.9.2002 a rozhodovalo o žiadosti Ing. arch. J. Ondriáša (dôkaz list obce Kvakovce zo dňa 21.2.2002). Čiže v Kúpnej zmluve zo dňa 19.11.2002 boli uvedené nesprávne údaje. V zmysle článku 10 Zásad hospodárenia s majetkom obce. Uvedený článok však uvádza, že "Obecné zastupiteľstvo schvaľuje trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov tieto majetkoprávne úkony". Predaj nehnuteľnosti schválilo 6 poslancov a 5 bolo neprítomných. Čiže aj z tohto pohľadu nebola splnená ani táto podmienka. Predaj nehnuteľnosti bol taktiež v rozpore so Zásadami hospodárenia obce (VZN obce platné v období predaja nehnuteľnosti). Kúpna zmluva z 19.11 je preto absolútne neplatná, pretože je v rozpore so zákonom. 

 

Kto by si chcel naštudovať celý rozsudok, nájde ho na internete medzi zverejnenými súdnymi rozhodnutiami pod číslom 6C/147/2005-728, IČS: 8805204185.

 

Starosta Ján T. preukázateľne spáchal podvod

Ján T. v súdnom procese vypovedal ako svedok. Podľa účastníkov procesu starosta Kvakoviec niekoľko krát na súde preukázateľne klamal a zavádzal.

 

Z rozhodnutia Okresného súdu je zrejmé, že Ján T. nemal ako starosta právo odpredať pozemky, pretože obci Kvakovce nemohli nikdy patriť.

 

Ešte viac šokujúcejšie je to, že Ján T. odpredal pozemky bez potrebného súhlasu obecného zastupiteľstva a v rozpore so Zásadami hospodárenia obce Kvakovce. Toto sú fakty, ktoré boli preukázané na súde na základe dôkazov.

 

Nejedná sa teda o subjektívne posúdenie prípadu, ale o objektívne zhodnotenie listinných dôkazov a faktov. Aj keď rozsudok nie je právoplatný, na základe predložených dôkazov môžeme konštatovať, že k podvodu s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou skutočne došlo.

 

Ako dopadol podvod Jána T. vo Vranove nad Topľou?

Samozrejme, že okradnutí a podvedení dôchodcovia a ich rodiny podali podnet na Okresnú prokuratúru vo Vranove nad Topľou a v rovnakom okrese sa aj celé podozrenie z podvodu vyšetrovalo.

 

Okradnutí občania sa rozhodli informovať verejnosť o tom, ako prebiehalo vyšetrovanie celého podvodu vo Vranove nad Toľpou, lebo sa domnievajú, že celý podvod bol cielene „zametený pod koberec“.

 

O svojich zisteniach už informovali Generálneho prokurátora a žiadajú prešetrenie celého postupu na úrovni okresu. Prečo?

 

Okradnutí občania podali podnet na vyšetrovacie orgány ešte v roku 2005 a vtedy všetky vranovské vyšetrovacie orgány zhodne konštatovali, že sa nič nestalo. Dôkazy, ktoré vyplávali na povrch na súde a následný rozsudok ale hovoria o úplnom opaku.

 

Podvod sa podľa dôkazov skutočne stal a otázka znie, prečo na to vyšetrovacie orgány v roku 2005 neprišli? Veď aj súd vychádzal z dôkazov, ktoré boli v roku 2005 k dispozícii.

 

V skoro identickom prípade v okrese Nitra skončil starosta s obvinením na krku, no vo Vranove nad Topľou tomu tak nebolo. Prečo? Na to si musíme počkať na vyjadrenie okradnutých občanov, ktorí chcú počkať za stanoviskom z Generálnej prokuratúry a následne budú informovať verejnosť o podrobnostiach prípadu. 

 

Čo je ešte zaujímavé?

Obec Kvakovce dnes vo viacerých kauzách zastupuje advokátka JUDr. Alžbeta Jordánová. Tá istá advokátka zastupuje kupujúceho Štefana S, ktorý sporné pozemky kúpil od obce Kvakovce pod vedením Jána T. Náhoda? To nech posúdi každý sám.

 

Prípad sledujeme a o ďalších podrobnostiach vás budeme informovať. 

 

Video z relácie televízie Markíza Paľba

 

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát