Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je utorok 9. júla 2024, meniny má Lujza a zajtra Amália.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 17 dní.

Vody aj turistov ubúda. Petičiari žiadajú riešenie


12.02.2013 | SITA/TASR: Problémy s nízkou hladinou vodnej nádrže sa v posledných dvoch rokoch podpísali pod pokles návštevnosti. PREŠOV/DOMAŠA. Podnikatelia aj obce upozorňujú, že ak sa výrazne nezmení situácia hlavne čo sa týka prioritného využitia vodného diela, môže to mať vážne následky.

Preklasifikovať vodné dielo Domaša, ktoré bolo postavené pre priemyselné účely a ako zásobáreň pitnej vody, na oblasť cestovného ruchu a zastabilizovať výšku vodnej hladiny na 159 metrov nad morom počas každej letnej sezóny je hlavnou požiadavkou občianskych aktivistov Za záchranu vodnej nádrže Domaša.

 

Pod rovnakým názvom rozbehli v auguste minulého roka petíciu. S jej priebehom v utorok poslancov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) oboznámil predseda petičného výboru Andrej Šust z Holčíkoviec. Ďalšími členmi petičného výboru sú za rekreačnú oblasť Dobra Radovan Kapraľ a za oblasť Valkova Pavol Pellák z kempingu Tíšava.

 

"Za tri mesiace sme vyzbierali 12 787 podpisov ľudí zo 63 okresov Slovenka a deviatich štátov. To nám dáva jasnú silu v tom, že naša petícia má zmysel," povedal Šust. Doplnil, že hárky plánujú odovzdať na ministerstvo životného prostredia.

 

Šust dodal, že sa obracajú na regionálnych poslancov, aby samospráva aktívnejšie vstúpila do riešenia tohto problému a vyvinula tlak na inštitúcie na prijatie takých opatrení, ktoré by zabezpečili dostatok vody v nádrži, čo by podporilo cestovný ruch.

 

 

Poslanec Miroslav Benko (Smer-SD), ktorý je aj prednostom Obvodného úradu životného prostredia v Prešove  konštatoval, že sa prijali opatrenia na zdvihnutie hladiny Domaše.

 

"Znižovanie odtoku z Domaše už prinieslo prvé zlepšenie, od októbra minulého roka sa hladina zdvihla zo 150 metrov nadmorskej výšky na 154. Všetko teraz bude záležať od zrážok," dodal poslanec.

 

Domašu chcú prioritne pre cestovný ruch

 

"Treba zvážiť, čomu má slúžiť v prvom rade vodné dielo Domaša. Bolo postavené s tým, že má slúžiť na priemyselné účely a ako zásobáreň pitnej vody. V každom prípade by sa mal zmeniť ten účel, cestovný ruch by mal byť minimálne tak prioritný ako priemysel," povedal predseda PSK Peter Chudík (Smer).

 

Na návrh poslanca a exprednostu Krajského úradu životného prostredia v Prešove Juraja Hurného (SDKÚ-DS) napokon poslanci prijali uznesenie, ktorým žiadajú ministerstvo životného prostredia o vypracovanie analýzy, ktorá bude obsahovať potrebné kroky, aby Domaša bola využívaná prioritne pre cestovný ruch. Podporili tým úsilie petičiarov.

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát