Teplota vody 27,4 stupňov. Blíži sa diaľkové plávanie. Štartuje letné kino pod hviezdami na Dobrej.

Dnes je nedeľa 7. júla 2024, meniny má Oliver a zajtra Ivan.

Do začitaku olympijskýh hier ostáva 19 dní.

Vody v Domaši je dosť, priniesla však aj odpad


22.05.2014 | Prevzaté z denníka Prešovský Korzár: Dažde naplnili Domašu, voda však priniesla množstvo odpadu. Čistiť by mali majitelia pozemkov a obce. PREŠOV. Po minulotýždňových prívalových dažďoch výšku hladiny Domaše ovplyvnila aj utorková prietrž mračien v obci Tisinec (okres Stropkov). Čítajte ďalej. 

 

Hladina Domaše pod vplyvom prítoku z rieky Ondava stúpla v utorok na 160,65 metra nad morom. V stredu už mierne klesla, ale vodohospodári aj tak zvýšili odtok zo 4,9 na 5,1 metrov kubických za sekundu.


Potvrdil nám to vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Prešove Miroslav Benko.

 

„V súčasnosti je výška hladiny na úrovni 160,72 metrov nad morom a prítok je 15,70 metrov kubických za sekundu. Keby sa vodná nádrž nenaplnila po prívalových dažďoch začalo by sa vypúšťať 4,9 metrov kubických až v júni, ale teraz sa v záujme bezpečnosti musel odtok ešte zvýšiť na 5,1 kubíkov,“ konkretizoval aktuálny stav na Domaši.

 

Tento rok bola mierna zima a keďže bolo málo snehu vodná nádrž sa nenaplnila. Posledné daždivé dni situáciu zmenili a stav hladiny je teraz porovnateľný s minulým rokom.

 

Zaujímalo nás, kedy bola najkritickejšia situácia. Podľa Benka to bolo zo štvrtka na piatok minulý týždeň, keď bol prítok do Domaše cez 100 kubíkov za sekundu, čo sa nestalo za posledných 10- 15 rokov.

 

Voda priniesla odpadky

Samosprávy v okolí Domaše sa teraz budú musieť popasovať s novým fenoménom, ktorým je „ prítok“ odpadkov.

 

Voda ich priniesla najmä z rieky Ondava. Na vodnej hladine sú teraz viditeľné machule z fliaš, plastov, dokonca aj vankúšov či matracov.

 

Niektorí chatári aj rybári sa ich v týchto dňoch pokúšajú pozbierať na brehoch a z hladiny na člnoch, no sami to nezvládnu.

 

„Stále platí, že zodpovednosť za likvidáciu odpadu zo svojich katastrov majú samosprávy. V prípade Domaše sú však už aj súkromné pozemky a to znamená, že tie si musia vyčistiť vlastníci,“ dodal Benko.

 

Zvažujú, či otvoria prevádzky

Jedna z najhorších sezón na Domaši bola v lete 2012, keď bol výrazný nedostatok vody a rekreanti sa jej dosť vyhýbali.

 

Vlani to už bolo lepšie, ale napriek tomu sa už neotvorili všetky predajne potravín, bufety, bistrá, ani chaty, ktoré ponúkali občerstvenie.

 

Tento rok to môže byť ešte horšie, čo nám potvrdil aj jeden z majiteľov prevádzky v časti Monika, Stanislav Varga.

 

„Minulý rok nám tržby v porovnaní s rokom 2012 podstatne stúpli, ale čo som zatiaľ zisťoval, tak sa len málo prevádzkarov chystá obnoviť sezónu. Bolo nás tu šesť, teraz chce poskytovať služby jeden a na Eve tiež jeden. Každý zvažuje, či sa mu to oplatí,“ povedal o terajšej situácii Varga.

 

Ako ďalej dodal, s vodou v nádrži by boli spokojní. Je tu predpoklad, že návštevníci prídu a na leto sa chystá aj viacero masových akcií, ale za zaťažujúce považuje nároky na podnikateľov, ako sú odhlasovanie a prihlasovanie registračných pokladníc, odvody, DPH a podobne.

Predávate, alebo kupujete? Pridajte bezplatne svoj inzerát.

Pridaj inzerát